20.04.2024 07:03 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Десять цікавих фактів про Степана Бандеру

1 січня 2016 року виповнилося 107 років від дня народження лідера українських націоналістів Степана Бандери. Пропонуємо десять фактів про героя України.

1. У дитинстві Степан був низького росту та мав слабке здоров'я. Коли він захотів вступити до Пласту (молодіжної громадської організації) — йому відмовили через проблеми зі здоров'ям. Проте Бандера домігся свого, правда лише з третьої спроби. Є свідчення, що він готувався до поліцейських тортур: катував себе ланцюгами та голками та щоденно обливався холодною водою.

2. Бандера зробив стрімку кар'єру в ОУН. Він став керівником відділу пропаганди у 22 роки, в 23 — став заступником Крайового Провідника, а в 24 — крайовим провідником.

3. За його ініціативи було створено підпільну друкарню ОУН та хімічну лабораторію. Також, в цей час, ОУН починає серію каральних акцій проти представників польської окупаційної влади. ОУНівцями було здійснено три політичних вбивства, одне з яких було помстою радянській владі за організацію голодомору 1933 року.

4. Бандера любив гру в шахи, співав у хорі та грав на гітарі і мандоліні. Займався бігом, плаванням та лижним спортом. Не палив і не вживав алкоголю.

5. Практично всі члени сім'ї Степана Бандери загинули під час війни або побували в концтаборах. Молодший брат Богдан був застрілений у 1942 чи 1943 роках. Інших двох братів — Олександра і Василя у 1942 році вбили наглядачі у концтаборі Аушвіц. Батька Бандери, священик Андрій Бандера, після численних катувань був засуджений радянською владою до розстрілу і розстріляний у Києві. Сестер — Оксану та Марту-Марію було заарештовано у 1941 році і заслано до Сибіру, де одна з них померла.

6. Бандера був хорошим сім'янином. Він мав трьох дітей, а його дружина — Ярослава Бандера (Опаровська) допомагала йому у боротьбі.

7. Вбили Бандеру 15 жовтня 1959 року у Мюнхені. Агент КГБ Богдан Сташинський зі спеціального пістолета-шприца вистрілив в обличчя Степану Бандері струменем розчину ціанистого калію

8. Степан Бандера був похований 20 жовтня 1959 року на мюнхенському цвинтарі Вальдфрідгоф на 43 полі. Його труну засипали привезеною з України землею та покропили водою з Чорного моря. На могилу лідера ОУН було покладено 250 прощальних вінків.

9. У проекті «Великі українці» Степан Бандера посів 3-є місце, набравши 261 247 голосів (16,12 % від загальної кількості людей, які взяли участь в голосуванні). Не обійшлось без скандалу: Бандера був серед лідерів голосування, але став третім, оскільки, за деякими даними, в останній день голосування за іншого кандидата з 80 номерів приходило понад 100 смс щохвилини. Шеф-редактор проекту Вахтанг Кіпіані заявив, що результати голосування було сфальсифіковано.

10. У світі є 6 музеїв Степана Бандери, один з яких в Лондоні. На честь Степана Бандери названий проспект у Тернополі та вулиці у Львові, Луцьку, Дубровиці, Рівному, Коломиї, Івано-Франківську, Червонограді, Дрогобичі, Стрию, Долині, Калуші, Ковелі, Володимирі-Волинському, Городенці, Ізяславі та в інших населених пунктах. На початку своєї незалежності у столиці Чечні, в Грозному також була вулиця Степана Бандери.

http://forko.livejournal.com/

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 2-01-2016 10:13 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100