19.04.2024 16:33 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Британська газета The Independent зі слів Онищенко-Кадирова пише про масштабну корупцію #Порошенко. Подробиці

Onishenko-Oleksandr3

Впливове британське видання The Independent опублікувало статтю «Bags full of bank notes and a plot to bring down a prime minister: Politician makes claims of vast corruption in Ukraine» про політичну корупцію на найвищих щаблях влади в Україні. Національне бюро розслідувань України публікує переклад статті.

Найвищих посадовців України, чий уряд отримав мільярди доларів міжнародного фінансування в період після повстання, яке повалило колишнього диктатора Віктора Януковича, звинувачує в масштабній політичній та фінансовій корупції колишній союзник.

Офіс прозахідного президента Петра Порошенка посилено заперечує звинувачення з боку колишнього парламентарія і олігарха Олександра Онищенка. Пан Онищенко втік до Лондона, де він тепер живе в вигнанні, будучи сам звинувачений в корупції українською владою.

У серії гучних заяв пан Онищенко стверджує, що можливість його обрання народним депутат змогла подолати адміністративні бар'єри після того, як він заплатив високопоставленому парламентареві $6 млн.

Він також стверджує, що державний високопосадовець попросив його організувати і фінансувати наклепницьку кампанію проти колишнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Кампанія, за його словами, коштувала близько $3 млн на місяць, і тривала протягом майже 10 місяців. Пан Яценюк подав у відставку в квітні цього року після того, як впала його популярність.

Офіс президента сказав, що пан Онищенко намагається політизувати кримінальну справу проти нього і «прикидається жертвою політичних репресій. Це мотивація його абсолютно безпідставних обвинувачень». The Independent не змогла перевірити звинувачення пана Онищенка і не називає головного фігуранта та його посередників з юридичних причин.

Його звинувачення звучать після того, ЄС, МВФ та інші члени міжнародної спільноти висловлюють стурбованість, що надто мало робиться для подолання тотальної корупції в країні.

Адміністрація пана Порошенка була піддана критиці за нездатність притягти до відповідальності жодного члена режиму пана Януковича і в рейтингу корупції Transparency International 2015 року Україна займає 130 місце з 168 країн.

Адміністрація пана Порошенка, проте, отримала певне схвалення за заходи по боротьбі з корупцією, в тому числі створення Національного бюро з боротьби з корупцією (НАБУ) і реформування системи державних закупівель. Але ці організації самі зазнають критики за нездатність приборкати епідемію злочинів білих комірців, що відлякує західних інвесторів.

НАБУ стверджує, що пан Онищенко організував розкрадання державних коштів в рамках спільної програми з газовою компанією Укргазвидобування. НАБУ стверджує, що схема призвела до збитків для держави у розмірі близько £50 млн. Детективи НАБУ також вилучили 10 квартир, дев'ять будинків, 10 ділянок землі, 39 банківських рахунків, а також 11 автомобілів, що належать Онищенку і його підозрюваним спільникам.

Пан Онищенко стверджує, що справа сфабрикована і політично мотивована.

47-річний батько двох дітей народився в селі недалеко від Ростова в Росії – у регіоні конярства. Незважаючи на те, що більшу частину свого життя він прожив в Україні, любов до коней залишилася з ним, а потім він став чемпіоном з конкуру і заводчиком. Він стверджує, що його балотування в депутати було поставлено під загрозу в 2014 році, тому що він був поза межами країни, представляючи кінну команду України на Олімпійських іграх 2012 року в Лондоні. Його відсутність, як він стверджував, означала, що він не відповідав виборчому законодавству щодо того, як довго він проживав в Україні.

Але за два дні до крайнього терміну для висування в кандидати у депутати, каже пан Онищенко, що він отримав дзвінок від високопоставленого державного діяча: «Ви повинні прийти, ви повинні зустрітися з моєю людиною, вона пояснить, що робити».

Він стверджує: «Я зустрічаюся з цим чоловіком, і він сказав мені, що я повинен заплатити цю суму, щоб підтримати президента у виборчій кампанії — $6 млн».

На запитання, як він може довести це, пан Онищенко каже, що він нічого не записав, але готовий пройти тест на детекторі брехні.

На питання, що він відчував щодо такого платежу, він відповідає: «У нас була ця звичка протягом 20 років. Завжди була та ж система. Вони [влада] мають владу, вони мають податкову адміністрацію, у них є генеральний прокурор. Якщо вони хочуть створити для вас проблеми, вони це зроблять. Вони можуть повністю вас знищити. Ви повинні знайти спосіб, щоб мати хороші відносини».

Він сказав, що під час режиму Януковича, бізнесменам, як він, довелося віддати половину прибутку після сплати податків президентові.

Він описує нинішній механізм хабарництва, начебто це звична справа. На питання про те, як було сплачено $6 млн хабара, як він стверджував,  він усміхається: «Насправді, цього разу ми заплатили в гривні [місцевій валюті], так що це було п'ять або шість мішків». Він розводить руки на ширину спортивної сумки: «Ви отримуєте спеціальні мішки з банків, щоб нести багато грошей». Гроші були виплачені готівкою, а це означає,що  не було ніякого письмового підтвердження, сказав він.

Пан Онищенко стверджує, що інші, за його звинуваченнями, відкати були трохи більш «тонкими». Він говорить, що високопоставлений державний діяч зажадав платежів через посередників в розмірі 2000 гривень (близько £60) за 1000 проданих ним кубічних метрів газу, показуючи The Independent серію SMS – повідомлень, які, як він стверджував, є інструкціями від посередника про оплату.

До того ж, як він стверджує, агент високопоставленого державного діяча особисто приходив в його кабінет і забрав $1 млн готівкою на «кишенькові витрати».

Він каже, що хотів інформацію про те, що отримає в обмін на $6 млн, вказуючи, що попередні платежі не мали результату у відповідь. Державний діяч сказав: «Ні, ні, ні, не хвилюйтеся, ми будемо говорити про газовий бізнес, ви можете отримати пріоритет».

Коли його запитали, чому він хотів стати депутатом, пан Онищенко відповідає з лякаючою чесністю: «Для того, щоб захистити свій бізнес».

Він каже, що все спочатку пройшло добре, але потім, як він стверджує, високопоставлений державний діяч сказав, що їх бізнес-планам поставили блок: прем'єр-міністр, Арсеній Яценюк.

Пан Яценюк, економіст, юрист і парламентарій протягом тривалого часу, був першим прем'єр-міністром після Революції Майдану.

Але, за словами пана Онищенка, високопоставлений державний діяч був переконаний, що прем'єр-міністр повинен був піти. Він стверджує, що посадовець сказав йому: «Він наш ворог, і знищить все, що ми хочемо зробити... Ви повинні допомогти мені скинути його, тому що з ним ми ніколи не досягнемо бажаного».

Так, пан Онищенко каже, що він організував відділ пропаганди проти обраного прем'єр-міністра. «Я вбив його за один рік», — каже він, стверджуючи, що рейтинги пана Яценюка впав із 30 до 1 відсотка.

З його місячного бюджету в $3 млн, каже Онищенко, він фінансував акції протесту проти Яценюка, платив ультраправим націоналістам, щоб ті проводили антиурядові акції, і підкуповував ЗМІ для запуску сюжетів проти Яценюка.

Пояснюючи, як, ймовірно, можуть організовуватися демонстрації в Україні, він говорить: «Ви повинні заплатити, щоб люди приходили, і повинні заплатити телеканалам, щоб освітити це. Те ж саме, як ви повинні купити рекламу абощо. Телебачення і газети».

На питання, скільки платили присутнім, він трохи розпливчасто відповів: «Біля $50 чи близько цього. Є компанії, які організовують це».

За словами Онищенка, його пропагандистська машина задіяла практично кожного ворога, якого пан Яценюк коли-небудь нажив, і відправив їх у медіа атакувати його. Чи були ці звинувачення правдиві? «Я не знаю точно, було що було правдою, що ні. Я ніколи не перевіряв. Для мене метою було просто зробити скандал».

Очевидно, він залучив до кампанії не тільки старих ворогів. Він стверджує, що його група також допомагала організовувати масові демонстрації, щоб підкреслити політичні помилки, які пан Яценюк міг робити.

«Наприклад, говорить Онищенко, він вносить до парламенту деякі закони, за якими люди платитимуть вищі тарифи на воду і електроенергію, тож ми організували великі мітинги проти нього... Ми побачили його помилку і використали її. Розумієте, коли ви робите помилку, іноді її ніхто не помічає. Але якщо я хочу показати її, я зроблю велику проблему з вашої помилки. Я покажу це всюди. Я організую демонстрації, які показуватимуть «Велика помилка!Велика помилка!».

Пан Яценюк був замінений в квітні Гройсманом, кандидатом, якого висунув президент, хоча його перша відставка була відхилена провладною коаліцією.

Відносини між високопосадовцем і паном Онищенком зіпсувалися на початку цього року з багатьох причин, каже пан Онищенко. Одна з них полягала, мабуть, в тому, що йому не вдалося переконати свого союзника Юлію Тимошенко прийняти певну політику.

«Він попросив мене бути поруч з Тимошенко, щоб захистити його від неї, тому що у мене були з нею хороші відносини. Але він завжди просив мене зробити те, чого вона не хотіла робити... Я не міг отримати контроль над нею, і вона не хотіла з ним поговорити».

Пані Тимошенко публічно прокоментувала справу пана Онищенка, заявивши: «Зараз іде рейдерство бізнесу так само, як колись було при Януковичі, віджимають бізнес. В Онищенка зараз забирають бізнес. Онищенко на слуху, а є багато підприємців, у кого зараз забирають бізнес».

Пан Онищенко сказав, що він боявся, що буде арештований, тому втік з країни 16 червня. Він і його мати Інеса – яка теж, як він каже, живе у вигнанні в Лондоні — отримали повідомлення про арешт від української влади. Кілька підозрюваних спільників були арештовані.

Офіс президента назвав ці твердження «…фікцією». Вони також стверджують, що пан Онищенко нещодавно отримав російське громадянство і був «інструментом російської гібридної війни проти України». Обидва з цих тверджень пан Онищенко наполегливо спростовує.

Пан Онищенко, який не просив притулку, сказав, що сподівається, що Україна намагатиметься екстрадувати його з Великобританії, так що він зможе озвучити свої звинувачення в англійських судах.

Його звинувачення звучать незадовго після того, як харизматичний керівник Одеської області України, екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі подав у відставку, звинувативши Порошенка в підтримці корумпованих чиновників.

Навіть після розголосу цих звинувачень, уряд призначив очільником боротьби з корупцією в країні до 23-річну адвоката Анну Калинчук. Критики кажуть, що призначення когось настільки недосвідченого означає, що влада не сприймає корупцію достатньо серйозно. Її призначення відбулося за кілька днів після призначення 24-річної колишньої гламурної моделі заступником міністра внутрішніх справ.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 4-12-2016 15:06 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100