19.03.2024 08:24 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Люди Порошенка отримали контроль над великим газовим родовищем, — розслідування

Юрист з команди президента Петра Порошенка отримав фактичний контроль над перспективним газовим родовищем на Полтавщині, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми».

18 травня 2017 року спеціальний дозвіл на користування надрами, а саме на розробку з подальшим видобуванням газу та газового конденсату на Свистунківсько-Червонолуцькому родовищі отримала ТОВ «Аркона Газ-Енергія».

Державна служба геології та надр України продала спецдозвіл цій фірмі без будь-якого аукціону всього 3,8 мільйона гривень.

Це – значно нижче від ринкової ціни на цей спецдозвіл, стверджують в «Укрнафті», яка роками вивчала й досліджувала велике газонафтове родовище в Полтавській області.

Принаймні, кажуть, що самі вони були готові заплатити за нього щонайменше 45 мільйонів гривень. А в разі проведення торгів за системою аукціону, реальна вартість могла б зрости і до 110 мільйонів гривень, додають в «Укрнафті».

Суттєво зменшити вартість державної ліцензії для «Аркона Газ-Енергія» стало можливим завдяки заниженню реальних показників обсягу запасів газу на Свистунківсько-Червонолуцькому родовищі.

Принаймні, за розрахунками самої «Аркони Газ-Енергії», на ньому можна видобути всього 320 мільйонів кубометрів газу та 46 тисяч тонн конденсату. Саме такі обсяги зафіксовані у виданому фірмі спецдозволі.

Водночас, спеціалісти «Укрнафти», які досліджували родовище багато років, видобувні запаси цього родовища оцінюють значно вище – у 1,6 мільярда кубометрів газу та 130 тисяч тонн конденсату.

Сумарна вартість цих покладів, в разі успішного видобутку, на сьогодні становила б понад 12 мільярдів гривень, або 450 мільйонів доларів США.

У березні 2016 року статутний капітал «Аркона Газ-Енергія» становив лише 4 000 гривень. А її єдиним власником був Ігор Мичко, який раніше працював у прокуратурі Донецької області, а зараз є засновником кількох компаній, які переважно спеціалізуються на будівництві.

У вересні 2016 року Ігор Мичко збільшив статутний капітал фірми до 5,614 млн гривень і відступив 50% частки Олександру Нещотному.

Раніше цей чоловік працював у Амвросіївській райдержадміністрації (Донецька область) та НАК «Украгролізинг», а зараз є засновником кількох фірм, які спеціалізуються на торгівлі та фінансовому лізингу.

Але вже за два тижні після того, як «Аркона Газ-Енергія» успішно отримала спецдозвіл, у неї з'явилися нові співвласники. Сталось це 1 червня 2017 року.

Тоді 5% частки «Аркона Газ-Енергія» відійшло юристу та адвокату Олексію Гребенченку. На початку 2000-х років він працював у ПАТ «Укропткульттовари», кінцевим бенефіціарним власником якого був і досі залишається Петро Порошенко.

Того ж таки 1 червня 2017 року Мичко та Нещотний відступили ще половину своєї частки у фірмі на користь офшорної компанії Ashburi Universal LTD (Беліз).

В єдиному держаному реєстрі юридичних осіб кінцевим бенефіціаром цієї белізької фірми вказана громадянка Панами – Ріна Ріос Родрігез (Rina Rios Rodriguez). Скоріш за все, вона є лише номінальним директором. На її ім’я також зареєстровані десятки інших іноземних офшорних фірм.

Видання дістало копії протоколу загальних зборів учасників та нову редакцію статуту «Аркона Газ-Енергія» від 1 червня 2017 року. Відповідно до цих документів, белізький офшор Ashburi Universal LTD на загальних зборах учасників товариства представляв Олексій Бондар – адвокат «Ековіс Бондар і Бондар юридичне бюро», де, до слова, працював і Олексій Гребенченко – новий власник 5% частки в «Арконі».

У цьому ж юридичному бюро у 2007—2009 роках працював Олексій Маловацький – юрист з команди Петра Порошенка, нині член Вищої ради правосуддя.

Його дружина – Наталія Маловацька. Вона працює нотаріусом Київського нотаріального округу.

Саме Маловацька у другому кварталі 2017 року переказала співласникам «Аркона Газ-Енергія» – Ігорю Мичку та Олександру Нещотному по 1,39 млн гривень кожному. Ці дані журналісти отримали від власних джерел у Державній фіскальній службі.

Саме такою була вартість часток Ігоря Мичка та Олександра Нещотного в статутному капіталі фірми «Аркона Газ-Енергія», які вони продали офшорній фірмі Ashburi Universal LTD.

З цього можна зробити висновок, що ці гроші, сплачені дружиною члена Вищої ради правосуддя Маловацького – це і є оплата за входження «офшорки» в склад засновників фірми, що видобуватиме газ на Полтавщині.

Видання Liga.net назвало Маловацького "людиною Петра Порошенка".

Під час позачергових виборів президента України у 2014 році він був заступником керівника юридичної служби Порошенка як кандидата в президенти і керував юридичною службою «Блоку Петра Порошенка» під час дострокових виборів до Верховної Ради восени того ж року.

За словами очевидців, які брали участь в підготовці виборів, в команду президента здібного юриста привів Сергій Березенко. Про близькість тепер депутата Березенка і Маловацького також свідчить встановлений «Схемами» факт, що дружина Березенка Уляна у 2012 році видавала на ім’я Маловацького довіреність «на укладання та підписання договорів».

Після успішних президентських виборів Порошенко залишив юриста Олексія Маловацького у своїй команді.

Восени 2014 року Маловацький навіть балотувався до Верховної ради за списками «Блоку Петра Порошенка», але мав 84-е місце і не пройшов. Але вже згодом, за пропозицією тієї ж президентської політичної сили був висунутий на посаду члена у Вищу раду юстиції (зараз Вища рада правосуддя), де засідає і досі.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 20-02-2018 21:16 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100