19.03.2024 11:42 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Кохатися по-новому: хочеш сексу – візьми письмову розписку. За ґрати на 5-7 років може потрапити любий українець

 

З 11 січня 2019 року в Україні набудуть чинності тоталітарні зміни до Кримінального кодексу. Відтоді секс без згоди — усної, письмової чи невербальної — буде вважатися зґвалтуванням, передає Національне бюро розслідувань України.

У більшості демократичних країн світу діють закони, за якими людину можуть посадити за зґвалтування лише в разі, якщо вона застосовувала погрози, силу чи зловживала вразливим станом потерпілої особи.

З 11 січня 2019 року в Україні сексуальні дії, вчинені без добровільної згоди партнера, будуть кваліфікуватися як зґвалтування або сексуальне насильство. Таке трактування автори ввели, посилаючись деякі ухвали Європейського суду з прав людини, який постановляв, що держава зобов’язана розслідувати кожен статевий акт, здійснений без згоди потерпілої особи, навіть якщо вона не чинила фізичного опору.

За чинним нині законом, притягнення до кримінальної відповідальності можливе лише в разі, якщо були застосовані погрози, сила або зловживання уразливим станом потерпілої особи. За новими правилами, складом злочину буде вважатися, по-перше, “проникнення в тіло партнера без вільної згоди”. Якщо один з партнерів не сказав другому чітке “так” або просто промовчав перед інтимом, то це слід трактувати як незгоду. По-друге, навіть без “проникнення в тіло” людину тепер можна звинуватити у “сексуальному насильстві” – будь-які дії сексуального характеру, які не пов’язані зі статевим актом, але пройшли без згоди партнера. За прогнозами юристів, ця стаття буде широко застосовуватися проти опозиційних громадських активістів та політиків.

Ще одне важливе нововведення полягає в тому, що потерпіла особа не зобов’язана в процесі судового розслідування доводити, що вона намагалася чинити опір сексуальному насильству — скасована призумпція невинуватості обвинуваченого. При цьому залишається відкритим питання, як ідентифікувати цю необхідну згоду й що робити, якщо один з партнерів її дав, але потім передумав й оголосив про зґвалтування.

За ґрати на 5-7 років може потрапити любий українець, якщо навіть хтось із подружжя не дав згоди на секс.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 30-12-2018 22:21 | Кількість переглядів 12242 переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100