24.04.2024 08:09 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Заява фракції Європейська Солідарність щодо відключення ефіру телеканалів Прямого, П’ятого, Еспресо

ЗАЯВА
Широкомасштабна російська агресія проти України об’єднала всі державницькі політичні сили , проукраїнських активістів, патріотичні медіа і журналістів , незалежно від політичних поглядів і професії, в одному — разом діяти для захисту країни, підтримуючи українську Армію і народ.
Росія здійснила напад не лише на наші території, ЗСУ , мирні міста і села, вона оголосила війну нашому способу життя і нашим цінностям, нашому прагненню будувати європейську , демократичну країну, де завжди цінувалася свобода слова, плюралізм думок, право вибору і повага до ключових прав і свобод людини.
Для нашої політичної команди, яка в перший день війни відклала вбік всі політичні суперечності, опозиційність до влади і стала плечем до плеча з ЗСУ і українським народом , аби разом , жорстко і професійно захищати Україну, єдність і державницька позиція є беззаперечним пріорітетом.
Разом з тим, ми категорично не сприймаємо будь які спроби під приводом війни придушувати демократію.
Україна- не Росія.
Захищаючи нашу країну від держави — терориста, де давно немає опозиції, свободи слова , вільних незалежних медіа, чесних демократичних виборів, ми не маємо права , прикриваючись війною, закладати в Україні підвалини тоталітарної держави і авторитарного режиму.
Зранку 4.04.22 року мовлення телеканалів П’ятий, Прямий, Еспресо зникло з багатоканального цифрового мовлення у форматі DVD T2, й замість нього транслюється канал Рада.
За інформацією редакції телеканалів, досьогодні будь які спроби отримати офіційну інформацію щодо відключення телеканалів від керівництва Концерну РРТ , РНБО та міністерства культури та інформаціі не принесли будь якого результату.
З першого дня війни телеканали П’ятий, Прямий, Еспресо повністю переглянули свої мовні сітки, відмовилися від всіх політичних дискусійних програм та будь яких сюжетів, які могли б працювати на розкол суспільства , і почали транслювати власний телемарафон, в якому головним героєм були ЗСУ, волонтери, сили тероборони, мери міст, які трималися , разом з громадами і український народ.
Програмне мовлення цих телеканалів базувалося на принципі суспільної єдності і мораторію на будь які теми, які могли б в умовах війни працювати на розкол.
Канали транслювали всі заяви президента, надавали ефір нашим міжнародним партнерам, також транслювали марафон, який спільно виробляли інші телеканали.
Після виходу Указу президента про створення єдиного телемарафону, телеканали звернулися до уповноважених органів з проханням надати ім офіційні рекомендації щодо виконання Указу, включити канали в спільний марафон, надавши слот в ефірі і долучити творчі колективи до роботи.
На жаль, протягом трьох тижнів не було отримано жодного офіційного роз’яснення, колективи каналів не були долучені до спільного марафону, канали не отримали часового проміжку в марафоні, що є грубим порушенням Указу президента.
І попри те, що всі канали надавали в своєму ефірі час для марафону, який виробляється каналами 1+1, Інтер, ІСТВ, СТБ, Рада, Суспільне ТБ, без попередження і оголошення причин, їх просто відключили від глядача.
Ми розцінюємо ці дії концерну РРТ, всіх причетних до цієї історіі як інформаційну провокацію, направлену проти Украіни.
Відключення патріотичних телеканалів, на яких працює більше 1500 працівників- це фактична заборона на професію, сегрегація ЗМІ , яка базується на якихось особистих симпатіях і антипатіях осіб, причетних до інформаційної політики влади .
Ці дії ми розцінюємо як грубе порушення заявленої президентом Зеленським політики єдності і мораторію на розкол суспільства.
Відключення телеканалів від ефірі має всі ознаки звичайної політичної цензури.
Якій немає виправдання, попри воєнний стан. Бо канали самі, добровільно зараз взяли відповідальність за обмеження і блокування будь яких тем, що могли працювати на розкол суспільства.
Навіть Янукович не дозволив собі відключити П’ятий канал під час трагічних подій на Майдані і Революції Гідності.
В ефірі Прямого, П’ятого , Еспресо , серед іншого, виходили програми важливих міжнародних партнерів — редакції « Голосу Америки « , ВВС, Радіо « Свобода», Франс 24.
Відключення телеканалів негативно сприймається багатомільйонною аудиторією українців та отримало критичну критичну оцінку наших міжнародних партнерів.
Весь світ сьогодні захоплюється гідністю і відвагою українців, які виборюють демократію і свободу.
Не гідно в такий відповідальний і важкий час подавати суспільству і світу інши сигнали- про політичну цензуру, вибірковість і тиск на медіа.
«Європейська Солідарність» розцінює відключення трьох телеканалів як інформаційну диверсію, направлену на підрив єдності і демократичних засад держави.
Вбачаємо в діях керівника концерну РРТ перевищення службових повноважень і корупцію , коли він само осіб ним рішенням виключив канали з ефіру. За нашою інформацією, зараз керівник концерну РРТ знаходиться у відпустці, що носить характер державної зради- вирубити канали і піти відпочивати під час війни. Наша фракція хотіла зустрітися з керівником РРТ і ми отримали інформацію , що він у тижневі відпустці.
Звертаємося до ГПУ з вимогою порушити кримінальне провадження за фактом перевищення службових обов’язків керівником концерну РРТ.
Вимагаємо від прем’єр- міністра і уряду негайно розглянути на своєму засіданні питання невідповідності керівника концерну РРТ займаній посаді.
Вимагаємо від всіх причетних до цієї інформаційної провокації проти держави і придушення свободи слова та права журналістів на професію негайно повернути канали в багатонаціональну платформу DVD T2, негайно виконати Указ президента щодо долучення колективів каналів до створення спільного марафону і надати трьом патріотичним каналам слот в спільному ефірі.

Звертаємося до всіх парламентських фракцій і журналістів інших телеканалів, які отримали слот в загальнонаціональному марафоні, публічно підтримати колективи телеканалів П’ятий, Прямий і Еспресо.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 11-04-2022 11:39 | Кількість переглядів 7017 переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100