27.07.2024 02:51 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Намордник для критиків уряду, — sueddeutsche.de

Намордник для критиків уряду — під таким заголовком виходить стаття у впливовому німецькому виданні. З жорсткою критикою заборони міжпарламентської діяльності депутатів.

Українські опозиційні політики звинувачують спікера Стефанчука в довільній забороні у відрядженнях.
Опозиційним депутатам ВР неодноразово блокували важливі зустрічі за кордоном, зокрема, представникам «ЄС». Вони скаржаться на зловживання владою.
Український парламентар Ярослав Железняк мав бути в Європейському парламенті на важливих переговорах, але йому не дозволили поїхати до Брюсселя. Спікер не підписав дозвіл, необхідний для закордонних поїздок під час війни.
На думку українських депутатів, керівництво використовує дозвіл на відрядження як засіб покарання. Й є великі сумніви щодо законності дій таких дій.
Посилення парламентського контролю і в цьому контексті діалог з міжнародними партнерами необхідні Україні. Наприклад, «Бюро економічної безпеки» (БЕБ), створене в 2021 році для боротьби з економічною злочинністю, саме звинувачується в корупції. Реформатори та західні донори вимагають, щоб БЕБ, контрольоване ОП, було незалежне. Але уряд представив законопроєкт, згідно з яким перезавантаження можливе лише через рік після закінчення війни.
Депутатам, які проголосували проти такого проєкту, пригрозили, що їхні поїздки за кордон «не будуть схвалені ні зараз, ні в майбутньому», — каже Железняк. Парламентарі Володимир Арієв та Юлія Клименко підтвердили цю інформацію.
Незважаючи на тиск, урядовий законопроект провалився. Тоді Железняку не дозволили виїжджати за кордон. «І я був далеко не єдиний», — каже він, перераховуючи всіх інших заблокованих парламентарів.
Спікер парламенту заперечує ці звинувачення і заявляє, що ВР — не туристичне агентство.
Депутат Володимир Арʼєв, який належить до опозиційної фракції «Європейська солідарність», підтверджує, що парламентське керівництво відмовляє у відрядженнях за кордон критично налаштованим політикам.
Р. Стефанчук, близька довірена особа президента Зеленського, заперечує це в письмових відповідях на запитання видання й називає звинувачення опозиціонерів «неповними і неправдивими».
«Ніхто не покараний в ВР. Критеріями схвалення для відрядження є те, що поїздки за кордон повинні відбуватися в делегаціях, на запрошення президента іноземного парламенту. Заявки на подорожі з такими фразами, як «поліпшення міжпарламентських відносин», для участі в спортивних змаганнях, виступах, робочих обідах або для незрозумілих конференцій будуть відхилені. Ми не туристичне агентство, яке відправляє людей на позапарламентські заходи. Ми парламент під час війни" — пише у відповідях Стефанчук
Депутати Железняк, Арʼєв та Юлія Клименко стверджують, що голова парламенту або його заступники неодноразово відмовляли у виїзді за кордон, незважаючи на запрошення на заходи високого рівня, наприклад, В. Арʼєву заблокували візит на парламентський форум з питань безпеки у Вашингтоні у грудні 2023 року.
Я. Железняк постійно закликає західних кредиторів, зокрема МВФ, чинити більший тиск на Київ для реформ. Вже навесні 2023 року він отримав помсту за це і заблокований дозвіл на поїздку для участі в щорічній зустрічі МВФ у Вашингтоні.
Свою стурбованість блокуванням міжпарламентської діяльності українських депутатів вже висловили в ЄС.
«В останні місяці зловживання владою стало сильнішим і систематичним», — скаржиться Железняк. «Це прямий політичний тиск на опозицію та зловживання владою, щоб проштовхнути рішення в ВР».
Європейський парламент вже заявив , що «стурбований обмеженнями на виїзд українських депутатів за кордон» й це можна розглядати як «обмеження політичної діяльності обраних членів парламенту, особливо тих, хто представляє опозицію».
Железняк і Арієв наголошують, що рішення про дозвіл на відрядження надають в ОП, а не Стефанчуком, який є просто виконавцем. Сам спікер говорить , що це"необґрунтована і неперевірена брехня".
Прес-секретар президента Володимира Зеленського залишив питання видання без відповіді.
З моменту проголошення стану війни 24-го лютого 2022 року українським чоловікам у віці від 18 до 60 років заборонено залишати Україну. Парламентарі та інші чиновники мають відстрочку щодо мобілізації.
Жінкам насправді дозволено в'їжджати та виїжджати без обмежень, але жінки-члени парламенту також повинні мати затверджені відрядження. «Я дружина і мати кількох неповнолітніх дітей — і все ж мені також відмовили у виїзді за кордон, попри існуючі офіційні запрошення», — розповідає Юлія Клименко.
Рішення Ради національної безпеки та президента, кабінету міністрів та спікера парламенту щодо обмеження відряджень депутатів є"незаконними, оскільки суперечать закону ", вважають опозиційні політики.
Фактично, пункт 2 статті 26 «Закону про статус народних депутатів» визначає: «Повноваження члена парламенту та його конституційні права та свободи не можуть бути обмежені навіть за умов воєнного стану або надзвичайного стану в Україні».
Дійшло до судових скандалів. В. Арʼєв подав судовий позов на голову парламенту після відмови від поїздки 16-го січня 2024 року до Київського адміністративного суду. Розгляд справи ще не встановлено, адвокати Стефанчука вимагають, щоб позов за процедурою 320/2775/2024 був відхилений без суду.
Депутат Железняк песимістичний щодо перспектив таких судових позовів. «Навіть судді в нашій країні часто не судять самостійно».
Українське керівництво також виправдовує свою обмежувальну практику та обмеження поїздок за кордон кількома соковитими скандалами: наприклад, у січні 2023 року Микола Тищенко, заступник голови президентської фракції «Слуга народу», насолоджувався відпочинком в Таїланді. Влітку 2023 року з'ясувалося, що Юрій Аристов, колишній діловий партнер президента Зеленського, взяв відпустку на Мальдівах через кілька місяців після початку війни.
Деякі депутати не їдуть у відрядження, а «відвідують своїх дітей та родичів, які перебувають за кордоном під час війни», — каже Стефанчук у своїй відовіді SZ.
Свої дії Стефанчук виправдовує, що він, як голова парламенту, повинен забезпечити достатню депутатів для важливих голосувань. Крім того, поїздки за кордон повинні бути «виключно орієнтовані на вимоги війни та стан війни».
Київ цензурує закордонні поїздки опозиційних політиків. Екс-президенту Порошенку було відмовлено у виїзді на прикордонному переході з Польщею на початку грудня 2023 року, незважаючи на вже наданий дозвіл на поїздку. Віце-спікер парламенту Олександр Корнієнко відкликав дозвіл, мовляв СБУ, яка фактично контролювалася президентським апаратом, стверджувала, що Порошенко хоче зустрітися з дружнім до Москви прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Партія Порошенка наполягала на тому, що візит було заплановані виключно в Польщу та США.
За інформацією видання, Комітет із закордонних справ Бундестагу планував зустріч в Берліні з колегами з Комітету із зовнішньої політики українського парламенту. Таке спільне засідання мало відбутися вперше в історії Бундестагу в листопаді 23 року. Незважаючи на запрошення президента Бундестагу Барбеля Баса, членам українського комітету, деякі з яких належать до опозиції, не було надано дозволу на візит. За інформацією Комітету у закордонних справах Бундестагу, засідання було «скасовано за короткий термін».
Спікер Стефанчук назвав причиною скасування парламентську сесію в Києві, на якій нібито мали прийняти «дуже важливі рішення».
Насправді, 7-го листопада, на яке було запланованої візит, згідно з протоколом засідання, обговорюються лише підзаконні поправки, на відео зустрічі показано лише кілька членів у залі.
Видання також наводить скандальне розпорядження Стефанчука No 1367 від грудня 2023 року, яке ще більше обмежує право на проїзд з січня 2024 року і погрожує депутатам відмовою в будь-якій поїздці, якщо, наприклад, вони не отримали директив МЗС.
Руслан Стефанчук сказав виданню, що в боротьбі з російською агресією «не дивно, що українські депутати, які виступають на міжнародних майданчиках, повинні зайняти єдину позицію для захисту наших національних інтересів. Це називається голосом держави. Під час воєнного стану це питання виживання української нації».

Депутат Железняк критикує такі виправдання. «Стефанчук, мабуть, не знає чинного законодавства, яке не дає йому чи комусь іншому права прописувати депутатам, що вони повинні робити чи не робити». Він вважає, що справжня причина заборони в іншому : президентський офіс боїться, що опозиціонери за кордоном говоритимуть про корупцію, недоліки влади чи критикуватимуть ОП.

sueddeutsche.de

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 3-06-2024 9:57 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100