28.03.2024 23:29 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Вадим Гладчук оскаржив тоталітарний указ Порошенка про довідки з военкоматів для виїзду закордон

Правозахистник, редактор інтернет-видання sprotiv.org Вадим Гладчук подав до суду на президента Порошенка. У своєму позові Гладчук вимагає визнати незаконними і нечинними окремі положення указу президента України від 30.01.2015 р. № 40/2015 «Про додаткові заходи щодо забезпечення проведення часткової мобілізації у 2015 році» стосовно обмеження виїзду за кордон військовозобов’язаних і відстрочки від призову за станом здоров’я.

На думку Гладчука, не можна вимагати від людей довідку з військкомату для виїзду за кордон. Приписуючи Кабміну творити таке свавілля, Порошенко своїм указом порушив статтю 5 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до якої, кожен має право на свободу та особисту недоторканність, і статтю 12 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, відповідно до якої, кожна людина має право покидати будь-яку країну, включаючи свою власну.

Гладчук також розкритикував президента за спробу унеможливити надання відстрочки від призову за станом здоров'я. Оскільки надання такої відстрочки захищає людську гідність, а мобілізація хворих є очевидним катуванням, активіст вважає, що відповідна частина указу суперечить статті 3 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо заборони катування та нелюдського поводження.

«Воювати проти ворога мають люди, які вміють і хочуть воювати: здорові, сильні, добре мотивовані добровольці та професійні військовослужбовці. Є люди, від яких в бою не буде ніякої користі, а на трудовому фронті вони і так добре служать вітчизні. Якщо влада буде їх силком тягнути на фронт, порушуючи всі людські права і демонструючи своє ставлення до людей як гарматного м’яса, це деморалізуватиме тил і гратиме на руку ворогу. Я не виключаю, що саме за видання таких дурних і провокаційних указів Путін дозволив своєму корєшу Порошенку випускати цукерки у Липецьку» – заявив Гладчук, повідомляє sprotiv.org.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 2-02-2015 9:02 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100