28.03.2024 19:57 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Amnesty International: в Україні має бути контроль за дотриманням прав людини

Amnesty International1Amnesty International закликає українську владу забезпечити контроль за дотриманням прав людини та удосконалити законодавство відповідно до міжнародних стандартів.

«Вчинки важливіші за слова:забезпечте права людини в Україні» — так називаються рекомендації, як захистити українців від катування та жорсткого ставлення під час утримання під вартою, від расової дискримінації,  як захистити права біженців та шукачів притулку. Цей меморандум представники міжнародної правозахисної організації Amnesty International передають українським вископосадовцям та главі держави.

Cтарший директор програми по Європі і Центральній Азії  Нікола Дакворз заявляє: «Нова українська влада має не допустити марнування поступу у сфері захисту прав людини, якого Україна досягла за останні 20 років». І додає, що висловлювання на підтримку прав людини є похвальними: «Але їх слід підкріплювати вчинками – неупередженими та ретельними розслідуваннями усіх звернень щодо порушення прав людини, притягненням до відповідальності винних та відшкодування жертвам», — каже Дакворз. 

Рішучі заходи

Як розповіла «Німецькій хвилі» речниця міжнародної організації Лідія Аройо, Amnesty International провела незалежне дослідження в Україні щодо порушень прав людини і оцінюватиме діяльність нового уряду, виходячи з того, чи вживатиме він рішучих заходів для подолання проблем. Так, правозахисники відзначають, що практика катування осіб, що перебувають під арештом, в Україні і надалі існує. Цьому, кажуть в організації, сприяє атмосфера безкарності, коли міліціонери можуть «вибивати» зізнання. А те, як розслідують заяви про такі прояви жорстокості, не відповідає європейським стандартам неупередженості, та мало хто з прокурорів висуває співробітникам міліції звинувачення в катуванні. 

Дакворз піддає критиці і міліцейську культуру в Україні, що уможливлює прояви расизму: «Будь-хто, що виглядає “інакше”, піддається перевірці документів з можливим наступним необґрунтованим затриманням, жорстоким ставленням, вимаганням грошей». Крім того, сказано у доповіді, емігранти, біженці  та шукачі притулку часто стають жертвами таких порушень прав людини з боку міліції, і ця ситуація погіршується системою надання притулку, яка не в змозі захистити права шукачів притулку.

Лідія Аройо наголошує — Amnesty International рекомендує вжити конкретних заходів для дотримання прав людини, зокрема — записувати та розслідувати випадки злочинів на ґрунті расизму чи ксенофобії по всій Україні, встановити діючу та справедливу систему надання притулку та заснувати незалежне управління для розслідування усіх заяв щодо порушення прав людини міліцією.  

 

Ольга Веснянка, Німецька хвиля

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 14-04-2010 16:22 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100