27.07.2024 02:42 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Ze-концтабір. ТЦКшники напали на адвоката Сергія Костиру, коли він надавав правову допомогу клієнту. Подробиці

Я завжди знав що у нашій державі правосуддя і права людини то поняття умовні, але то що відбулося сьогодні поставило жирну крапку на таких поняттях як права людини, права адвоката, честь та гідність представників поліції.

Якщо ми разом не обʼєднаємося проти свавілля дуже амбіційних але не дуже розумних ТЦКшників , прийде час і вас будуть витягувати з домівок за ноги, при цьому забиваючи до напівсмерті ваших жінок і дітей. Але найнебезпечніше це те, що ці імбіцили з ТЦК, як святі корови в Індії, недоторканні. Поліція їх покриває, ДБР, взагалі труслива структура, яка здатна виконувати лише замовні юридичні «накати». От і остається нам з вами це вирішувати самим.
Хочу поділитися з вами, як сьогодні я працював з клієнтом в ТЦК і чому це для мене закінчилося лікарнею.
11:45, телефонний дзвінок. Телефонує волонтер Антон і повідомляє що на нього біля метро напало троє невідомих у піксельній формі, запхали в машину і привезли на вулицю Мостицьку 9. По дорозі йому виписали повістку, сьогодні на сьогодні. І повідомили що поки він не пройде ВЛК, його не випустять. За вказаною адресою знаходиться районна лікарня Подільського району в якій на другому поверсі облаштували ВЛК.
Я порадив Антону, зайти в додаток ДІЯ, СЕРВІСИ, замовити собі розширену довідку про несудимість, в якій другим пунктом є інформація чи перебуває особа в розшуку. Так і зробив. У розшуку не перебуває.
Тоді постало догічне питання: « ХТО, НА ЯКІЙ ПІДСТАВІ ОБМЕЖИВ КОНСТИТУЦІЙНІ ПРАВА АНТОНА? ВИКРАВ ЙОГО ПОСЕРЕД ВУЛИЦІ, СИЛОМІЦЬ ПРИВІЗ ДО ПРИМІЩЕННЯ ВЛК, І НЕЗАКОННО ПОЗБАВИВ ЙОГО ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ І СВОБОДИ, ЗАБОРОНИВ ЙОМУ ЗАЛИШАТИ ПРИМІЩЕННЯ ЛІКАРНІ, ПОКИ ВІН НЕ ПРОЙДЕ ВЛК?
На той час між мною та родиною Антона, та самим Антоном, був укладений договір «Про надання правової допомоги».
Я оформив всі необхідні повноваження, для ПОДІЛЬСЬКОГО ТЦК, і вирушив на вулицю Мостицька 9 шукати Антона з надією на мізки у ТЦКшників і поавосуддя.
Прибувши туди, я побачив чоловік сорок цивільних, яких як скот загнали на ганок другого поверху і охороняють їх три ТЦКшника і товстенький поліцай без шевронів але з погонами капітана.
Взяв повноваження, підійшов до людей у формі, представився, показав посвідчення адвоката, пояснив що я дію в межах угоди з Антоном, і мені потрібно поговорити з клієнтом. Листй чоловік з планкою ЗБРОЙНІ СИЛИ УКРАЇНИ з лівої сторони, та шевроном ТРО, з правої сторони просто послав мене.
До мене підійшов клієнт і я запитав у чоловіка у формі, чи затриманий Антон? На що отримав відповідь щоб я пішов погуляв. Я попросив ТЦКшника одягнути бодікам і надати мені для ознайомлення посвідчення особи, щоб я мав розуміння з ким я говорю. Мене знову послали. Всю цю розмову спостерігав товстенький поліцай і посміхався.
Я пояснив ТЦКшнику в його діях є склад криміналоного правопорушення ПЕРЕШКОДЖАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАХИСНИКА АБО ПРЕДСТАВНИКА, НЕЗАКОКОННЕ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ ЩОДО АНТОНА.
На що він мене послав втретє. Я пояснив йому що він скоює злочин і я висушений це фіксувати на камеру у смартвоні.
На що він сказав: «Только попробуй, заберу телефон»
Я пояснив у разі таких дій його дії будуть кваліфікуватися як грабіж. Відкрите заволодіння майном шляхом застосування насилля. Він разом з поліцаєм засміялися і повідомили що військових знімати не можна.
ТЕПЕР ПОЯСНЮЮ ВАМ, ДОРОГІ ЧИТАЧІ, у таких випадках такі дії знімати не тільки можна але й потрібно.
Ось чому:
В Україні заборонено знімати переміщення особового складу ЗСУ та інших формувань, зброї, припасів та інших видів озброєння.
Закон №7189 (фото та відеозйомка)
Ухваленим Законом Кримінальний кодекс України доповнено новою статтею 114-2 «Несанкціоноване розповсюдження інформації про направлення, переміщення міжнародної військової допомоги в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших військових формувань України, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану».
Ця стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років за поширення інформації про направлення чи переміщення зброї, озброєння та боєприпасів територією України, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом ЗСУ чи Міністерством оборони України або в офіційних джерелах відповідних відомств країн-партнерів, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану
Відповідно ТЦКшників які вас принижують ви фіксувати на камеру власного смартфону можете.
Для початку розберемося, звідки ж узялася заборона фіксації військовослужбовців та військової техніки, чим вона врегульована.
А врегульовано його ст. 114-2 КК України, згідно з якою заборонено несанкціоноване розповсюдження інформації про спрямування, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України або інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах військового чи надзвичайного становища.
Відповідно до положень цієї статті поширення цієї інформації заборонено доти, доки її не буде опубліковано в офіційних джерелах України.
І порушення даної статті передбачено покарання як позбавлення волі від 3 до 5 років.
А тепер давайте шануємо уважно, що все-таки заборонено знімати.
І виходить, що заборонено знімати військових, їхнє місце розташування, техніку та їх переміщення.
Це зрозуміло.
Але чи це означає, що якщо щодо Вас військові чи поліція поводяться незаконно, то це теж заборонено знімати?
Поліція та військові Вам звичайно ж дадуть відповідь, що так, їх заборонено знімати і що вони недоторкані.
І ось тут і криється головний обман.
Усі дії поліції та військових щодо Вас фіксувати на фото та відео і можна, і потрібно. Причому незалежно від того, чи законні ці дії чи ні.
І ніякі вони не недоторкані.
Тут існує тонка грань між тим, що можна і що не можна.
Наприклад, якщо Ви просто йдете вулицею, побачили військових і техніку, Вас ніхто не чіпає, але Ви вирішили зробити селфі на їх фоні і відправити подружці, виставити в Фейсбуці або ще кудись, то так, врахуйте, що за ці дії та кримінальна відповідальність може наступити. Але не просто за фото, а за поширення цієї інформації.
А от якщо ці самі військові чи поліція Вас зупиняють, у чомусь звинувачують, чи вручають повістку, чи загрожують Вам, чи насильно тягнуть у військкомат, тобто здійснюють щодо Вас особисто якісь дії, то це вже Ви маєте повне право і знімати, і фіксувати. А чому це так, докладніше розповім далі.
Так само можна знімати на фото, відео ситуації, коли Ви просто йшли вулицею та стали свідком явних порушень прав та законних інтересів громадян з боку військових чи поліції. Це також знімати можна.
Більше того, у нас існує заборона на поширення інформації про військові формування та техніку. Часто у військкоматах кажуть, що їх також не можна знімати. При цьому жодного закону, який забороняє зйомку військкоматів, немає. Адже це не військова колона і склад боєприпасів. Тому й тут людей також вводять в оману.
Чи можна знімати поліцію на камеру та військовослужбовців
Як я говорив раніше, можна, але не заради цікавості чи посту в Інстаграмі, а лише за умови, що вони щодо Вас здійснюють будь-які дії, хоч законні, хоч незаконні. Або якщо Ви стали свідком якихось незаконних дій щодо інших осіб.
А тепер давайте розберемося з погляду закону, чому це так.
Відповідно до ст. 307 ЦК України фізична особа може бути знята на фото, кіно, тілі та відеоплівку лише за наявності її згоди.
Але така згода вважається наданою, якщо зйомка відбувається у публічних місцях, на вулицях, зборах, конференціях та мітингах.
При цьому звертаю Вашу увагу, що норми цієї статті стосуються просто звичайних людей, до представників влади чи установ вони не належать.
Також є ст. 34 Конституції України, згідно з якою кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати та поширювати інформацію усно, письмово чи іншим способом – на свій вибір.
Але, звичайно ж, таке право може бути обмежене законом.
І не можна поширювати, наприклад, конфіденційну інформацію.
І, звичайно ж, поліція, а також військові завжди посилаються на те, що інформація щодо їхніх дій є конфіденційною і що їх не можна знімати.
Але й тут таїться неправдива інформація.
І для того щоб це зрозуміти, достатньо вивчити ст. 21 Закону України «Про інформацію».
Відповідно до положень цієї статті конфіденційною є інформація про фізичну особу, інформація, доступ до якої обмежений фізичною або юридичною особою, крім суб'єктів владних повноважень, а також інформація, визнана такою на підставі закону.
Звертаю вашу увагу на фразу – «крім суб'єктів владних повноважень».
Поліція чи військові стосовно Вас, коли вони вручають Вам повістку або виконують інші дії, — це суб'єкти владних повноважень. Відповідно, на них згідно з вищезазначеною статтею положення про конфіденційність не поширюються.
Крім того, у тій же ст. 21 Закону України «Про інформацію» міститься перелік винятків, за якими інформація ніколи і за жодних умов не може бути віднесена до конфіденційної.
До переліку інформації, яка за жодних обставин не може вважатися конфіденційною, належить інформація про порушення прав та свобод людини, а також інформація про незаконні дії органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб.
Коли Вас чи когось стороннього на вулиці тягнуть у військкомат силою, б'ють або застосовують спецзасоби, це порушення прав і свобод людини, здійснене органами влади. І цю інформацію можна і потрібно фіксувати.
Чи можна знімати військовослужбовців і за яких обставин
Отже, підіб'ємо підсумки. Заради цікавості знімати військових, техніку та їх пересування не можна.
Але якщо стосовно Вас чинять якісь дії, або ж Ви стали свідком якихось незаконних дій щодо іншої людини, то можна й потрібно.
При цьому, я все ж таки раджу дотримуватися заходів безпеки та обережності. Ваше життя та здоров'я – це головна цінність.
І якщо всі дії щодо Вас йдуть за законом, жодних порушень немає, то зовсім не обов'язково дратувати Вашими фото і відеозйомками.
Якщо Ви не знаєте, як буде розвиватися ситуація, але хочете про всяк випадок убезпечити себе, не привертаючи зайвої уваги, завжди можна непомітно включити диктофон на телефоні.
Якщо щодо Вас вже йдуть якісь відверто незаконні дії або Ви стали свідком таких дій – тут уже будь-які способи фіксації їх можуть бути застосовані. Як кажуть, втрачати нічого. Але в таких випадках раджу результати Ваших зйомок періодично відразу надсилати кільком знайомим та родичам. Ваш телефон можуть відібрати, записи знищити, а ще з 5 Вашими друзями, які знаходяться в різних точках країни і планети, вже щось зробити складно.
Знову ж таки, я не закликаю до саботування законних дій представників влади. Ні. Звісно, норми закону поширюються на всіх.
Але ми прагнемо називати себе правовою державою. А в правовій державі насамперед мають поважати права та свободи громадян. І закони існують не лише для громадян, а й для військових та поліції теж. Тому якщо представники влади їх порушують, їх також треба притягувати за це до відповідальності.
ПРОДОВЖУЄМО:
Все те, що я написав, я пояснив ТЦКшнику і продовжив знімати розмову на відео. Через декілька хвилин, я відчув біль у спині ззаду, хтось мене просто вдарив, і ще двоє ТУКшників скрутили мене, відібрали в мене телефон, і хтось з них, поосто поклав собі у кишеню мій телефон.
Я відчув що по руках тече кров, ймовірно хтось з нападників не стриже нігті.
Я запитав у поліцая який стояв і дивився на все це, чому він мене не захистив від нападників. Він же стояв поруч. На що він відповів, розвелося тут розумних таких адвокатів, посміхнувся, сказав що він нічого не бачив і пішов у своїх справах.
Мені стало зле. Я попросив викликати карету швидкої допомоги, та слідчо-оперативну групу.
РЕЗУЛЬТАТ:
Сліди побоїв, тиск 170:100 гіпертонічний криз,
Повідомлення про вчинення кримінального правоворушення.
Але товстенький поліцай попередив мене що він працює в Подільському ВП і попросить щоб мою заяву спустили на гальма.
Ось така історія мої друзі.
Тепер вирішив боротися з цими покидьками.
Хто з юристів, адвокатів, готовий допомогти, пишіть у приватні, буде весело.
Ми маємо це зупинити.
Бо на моєму місці скоро можете бути ви.
Сергій Костира, фейсбук

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 6-06-2024 19:01 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100