18.04.2024 05:43 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Вороги української преси: Медведько, Ткаченко, Тимошенко, Герман, Янукович

censored2З нагоди Всесвітнього дня свободи друку українські журналісти склали список ворогів преси. Антирейтинг очолив генпрокурор Олександр Медведько.

Укладачі списку ворогів ЗМІ — Інститут масової інформації та Київська незалежна медіа-профспілка — пояснюють, що Медведько зайняв перше місце через те, що прокуратура Печерського району Києва відмовила в порушенні кримінальної справи стосовно народного депутата від КПУ Олександра Ткаченка, який пошкодив мікрофон журналіста.

Журналісти також звинуватили генпрокурора в тому, що на сьогоднішній день не розкрито жодного резонансного злочину проти їхніх колег.

Другу позицію в списку зайняв власне народний депутат Олександр Ткаченко, який 1 вересня 2009 у відповідь на запитання журналістів вдарив по мікрофону, а потім вихопив його і викинув. Ткаченко не перепросив і не поніс ніякого покарання, констатують журналісти.

На третє місце списку потрапила колишній прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, яка в грудні минулого року не захотіла, щоб у програмі Євгена Кисельова разом з нею перебували журналісти Олександр Чаленко (газета «Сегодня»), Сергій Лещенко («Українська правда») і телеведучий Роман Скрипін (ТВі ).

Четверту позицію займає Ганна Герман, яка минулого року очолювала Комітет Верховної Ради з питань свободи слова. Її звинуватили в тому, що 2 грудня 2009 зі списків виступаючих на парламентських слуханнях «Про стан свободи слова в регіональних засобах масової інформаці»ї було викреслено голову Національної спілки журналістів Ігоря Лубченка, голову Київської незалежної медіапрофспілки Юрія Луканова та інших.

Також укладачі документа стверджують, що Герман безпрецедентно втручалася в програму Шустер.Live, яку вона і ще кілька депутатів від ПР фактично зірвали 24 вересня 2009.

Крім того, 24 листопада 2009 Герман виступила за повернення Олега Калашникова, який побив журналістів СТБ, до лав Партії регіонів.

На п'ятому місці опинився голова райради в місті Житомирі Сергій Крутій — за побиття редактора газети «Сільське життя» Валерія Івановського.

Наступну позицію в списку зайняв суддя Автозаводського районного суду міста Кременчука Сергій Несторенко, який заборонив присутність на відкритому процесі журналістові Миколі Фельдману, виштовхав його за двері.

Міський голова Трускавця Лев Грицак посів 7-у позицію за свою заборону журналістам газети «Джерела Трускавця» відвідувати наради в мерії.

На восьмому місці — екс-глава Секретаріату Президента України Віктор Балога, який рік тому подав до суду на видавців журналу «Фокус» і ужгородської газети «Трибуна». Підставою для позову стало інтерв'ю екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка журналу Фокус, опубліковане в № 12 від 20 березня 2009 року, яка передрукувала також ужгородська Трибуна.

Екс-голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич зайняв дев'яте місце через позови до газет Високий Замок, Експрес, Сегодня і Факти.

На десятому місці опинився колишній лідер Партії регіонів Віктор Янукович, який перед прес-конференціями вимагає від журналістів узгодження питань. Також нинішній Президент звернувся до журналіста Сергія Лещенка з порадою «не плескати язиком».

Автори списку стверджують, що останнім часом спостерігаються негативні тенденції у сфері свободи ЗМІ, тому вороги преси будуть визначатися в більш оперативному режимі і частіше, ніж раз на рік.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 4-05-2010 14:22 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100