24.04.2024 21:40 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

The Financial Times: У Вашингтоні критикують Януковича за згортання демократії

Yanuk&Medvedev&&prapor1

На фото: Медведєв, Янукович та перевернутий державний прапор України

Два демократичні інститути розкритикують президента України Віктора Януковича за відступ від демократичних завоювань, досягнутих після Помаранчевої революції 2004 року.

Найближчими днями два інститути, пов’язані з провідними політичними партіями США, оприлюднять спільну заяву.

Головна увага в підготовленій Міжнародним республіканським інститутом і Національним демократичним інститутом заяві (яку вдалося отримати виданню The Financial Times) буде приділена нещодавно прийнятому закону, який нечесним шляхом зменшує шанси опозиції на прийдешніх виборах до місцевих органів влади, що відбудуться 31 жовтня.

Заяві, яка містить найгострішу наразі міжнародну критику дій пана Януковича у сфері демократії, передували дедалі численніші скарги українських опозиційних партії і ЗМІ. І ті, і інші звинувачують проросійського лідера України та лояльну до нього коаліцію в тому, що, прийшовши до влади, вони розпочали наступ на демократію і свободу слова в стилі Кремля.

Що стосується закону про місцеві вибори, який союзники президента ухвалили в парламенті 29 червня, а пан Янукович підписав 27 липня, то заява критикує його за «обмеження електорального потенціалу» опозиційних партій, оскільки виборчим блокам і партіям, що були зареєстровані менше року тому, заборонено брати участь у виборах.

«Обмеження щодо нових партій і незалежних кандидатів виглядають необґрунтованими, враховуючи принципи, закладені в Конституції України, а також міжнародні зобов’язання України», – йдеться в заяві.

Поборники демократії відзначили прогрес, якого досягнула Україна після Помаранчевої революції. Тоді сфальсифіковані на користь пана Януковича результати виборів були анульовано, і на п’ять років президентом став його прозахідний супротивник Віктор Ющенко. Україну вважалася тоді поодиноким маяком демократії на задньому дворі Росії, і поборники демократії сподівалися, що ця тенденція продовжиться й надалі попри неймовірне політичне повернення у владу пана Януковича, який в лютому цього року переміг на виборах президента.

Але МРІ та НДІ зазначають, що події, які мали місце останнім часом, становлять істотну загрозу для демократії в Україні. Вони стверджують: «Ці події можна охарактеризувати як зміну правових основ з метою створення перешкод політичній конкуренції і… безпідставну відмову громадянам у праві на законний вибір».

Парламентська коаліція більшості пана Януковича теж отримала порцію критики за ухвалення нових норм «непрозорим шляхом і практично без публічних дебатів» за надто короткий час до виборів.
Опозиційні партії заявляють про зростання політичних переслідувань їхніх лідерів і соратників. Троє високопоставлених чиновників, що минулого року працювали в уряді Юлії Тимошенко, яка зараз очолює опозицію, потрапили до в’язниці за звинуваченням у корупції. У середу Служба безпеки України провела обшук в головному кримському офісі партії пані Тимошенко.

Пан Янукович постійно заперечує будь-які неправомірні дії зі свого боку.

Але цього тижня Міжнародний інститут преси закликав пана Януковича покласти край «тривожному погіршенню стану свободи слова за останні шість місяців».

«Існують побоювання, що з того часу здійснюється відкат від здобутків у сфері свободи слова в Україні», – додає віденський інститут.

 

Роман Олеарчик, The Financial Times (Велика Британія)

 

Читайте також:

Через критику Януковича керівника українського офісу Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланґе не пускали в Україну

Бундестаг ждет расследования инцидента с немецким экспертом Нико Ланге

Новий скандал: СБУ намагалася депортувати соратника Ангели Меркель

Східноєвропейський президент застою

The New York Times: Можливість для ЄС впливати на Україну

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 12-08-2010 20:14 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100