28.03.2024 11:14 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Столиця Януковича

Vsyo Donbas1Почну з кінця... Київ киянам більше не належить. Кияни втратили право на управління власним містом і, ймовірно, щонайменш до 2013 року будуть у власному місті «в приймах». Нарешті партія Регіонів таки взяла столицю... Силою, грубо і зухвало взяла і буде безроздільно володіти до наступних виборів, якщо таке поняття як вибори ще буде існувати в далекому 2013 року.

«Якщо ворог не здається,його знищують», – ці слова Максима Горького найбільш точно характеризують те, що партія Регіонів спільно зі своїми молодшими партерами по коаліції зробили з районними радами Києва. Саме очевидність і неминучість програшу регіоналів у боротьбі за голоси киян на місцевих виборах у столиці перетворила районні ради на ворогів та прирекла їх на знищення. «Переможна» хода регioналiв неодмiнно б забуксувала в киiвських райрадах i вони могли опинитися в делiкатнiй i несолiднiй ситуацii.

Розрахунок зрозумілий: якщо виграти не вдається, то не варто й розпочинати. Ліквідація за три дні до старту виборчої кампанії районних рад та тиск на перелякану до безтями молоду команду Черновецького, яка не знає, як би скоріше здатися в полон, аби лише припинили обшуки та арешти, дозволяє Банковій миттєво зосередити владу в Києві в руках президента і його партії без виборів та таких «складних» киян.

Політична вседозволеність породжує банальну лінь. Ліквідуючи в столиці місцеве самоврядування, влада навіть не спромоглася підготувати більш-менш якісне обґрунтування. Офіційний привід ліквідації рад – економія 10 мільйонів гривень на рік – мало того, що виглядає на тлі адміністративних апетитів влади якось по-дитячому, так ще й є цинічною брехнею та блюзнірством. Депутат райради не отримує за свою роботу зарплати. А от утримання райдержадміністрацій в столиці обходиться у значно більші гроші – і керівництво, і чиновництво адміністсрацій працюють на постійній основі на ставках державних службовців.

Керуючись логікою економії, було б доцiльнiше разом з райрадами ліквідувати самі райони і їхні держадміністрації. Але Партії регіонів цього якраз і не потрібно. Регіонали прагнуть «приватизувати» налагоджену Черновецьким систему, яка перетворила районні адміністрації на розсадники корупції і безвідповідальності.

Але більш загрозливим є навіть не це. Рішення коаліції «тушок», які своєю запопадливістю перед президентом вже поставили хрест на українському парламентаризмі, може поставити хрест і на місцевому самоврядуванні в масштабах усієї країни. Після того, як скасували райради в столиці, і зробили крісло глави столичної адміністрації більш важливим, ніж посаду обраного всією громадою Київського міського голови, що тепер заважає президентові, його партії і одомашненій парламентській коаліції скасовувати по всій країні районні і обласні ради, залишивши в областях і районах лише державні адміністрації? Так може дійти до того, що невдовзі скасують і сільські, селищні та міські ради, а натомість поставлять старост, яких призначатиме президент.

Звісно, з корупційною вакханалією у Києві, яка триває останні чотири роки, необхідно покінчити. Але навіть київський школяр сьогодні скаже, що головний осередок корупції був не в райрадах, а в Київраді та міській і районних у місті адміністраціях. А саме вони і переходять у розпорядження адміністрації президента, у повному складі, та спокійно будуватимуть з президентом «нову країну» ще три роки.

Загальновідомо, що корупція вражає, насамперед, ті органи влади, які формуються не виборчим шляхом громадянами, а призначаються центральною владою (урядом чи президентом) згори до низу в закритий спосіб. Тим більше це стосується підходу президента і його партії щодо кадрового наповнення виконавчої влади. Земляцтво, кумівство, призначення на високі державні посади родичів і партнерів по бізнесу, які сьогодні процвітають у нас, в країнах ЄС є корупційними діями за визначенням. Навіть тоді, коли жоден із таких призначенців ще не встиг узяти хабара або зануритись у бюджетні потоки.

Переконаний, нашій країні навпаки необхiдно децентралізувати владу на користь виборних органів місцевого самоврядування, відкрити списки, допустити до політичної конкуренції наступне покоління політиків, і тим самим розбити корупційну будову всієї системи державного управління.

Потрібно ліквідовувати не ради, а державні адміністрації. Натомість запровадити префектури, які контролюватимуть виключно дотримання чинного законодавства з боку органів місцевого самоврядування. І такі префектури доцільні тільки на рівні областей. Натомість районні і обласні ради повинні мати свої виконавчі органи – виконкоми, управи, лави чи уряди, як вони називалися колись у системі українського самоврядування.

Держава, в якій вся повнота влади належить тільки одній особі, навіть обраній усенародно, глибоко суперечить українській ментальності і нашій політичній традиції. Кожна така спроба закінчувалася в історії України крахом. Бо таку державу українці завжди вважатимуть чужою і свідомо чи підсвідомо руйнуватимуть її. А нам потрібна така модель державного управління, в якій кожен громадянин був би учасником і творцем держави, бачив у ній свого партнера і єдину свою найвищу організацію, яка не поневолює людину, а робить її вільною.

 

Андрій Пишний, Українська правда

 

Читайте також:

Подельники диктатора Януковича признали, что без выборов захватили власть в Киеве

Черновецький та регіонали хочуть незаконно ліквідувати у Києві райради та скасувати вибори?

Райради у Києві регіонали ліквідують з повною фальсифікацією. Фотокопія проекту рішення

Партія Народний порядок оскаржила до суду ліквідацію районних рад у місті Києві

Киев без райсоветов: первый шаг сделан

Против ликвидации районных советов — эксперты и политики

Коаліція Януковича позбавила киян права керувати своїм містом

На Банковій відбудеться мітинг проти ліквідації районних рад та скасування виборів у Києві

Диктатор Янукович уже подписался под отменой выборов в райсоветы в Киеве

Райсоветы в Киеве ликвидированы, выборы отменены

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 9-09-2010 22:22 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100