24.04.2024 03:12 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Чи стане Литвин офіціантом Януковича?

litvin-shistka1Спікер Литвин озвучив новий інструмент «наведення порядку в країні».

Він пропонує простою постановою парламенту ввести до зали засідань Верховної Ради співробітників СБУ та Управління державної охорони, щоб ті не дозволяли опозиції блокувати трибуну.

Тобто піти на свідоме порушення депутатської недотокраності.

Все міняється в цій країні, і думки в голові Литвина – також.

Рік тому, 24 вересня 2009 після чергового блокування трибуни Партією регіонів Литвина запитали на цю ж тему.

Головний захисник знедолених тоді відповів протилежне: «Я вынужден вам сказать, что депутат лицо неприкосновенное, и вы ж прекрасно понимаете, что никаких приставов, никакого спецназа, никаких других сил заводить никто не собирается...»

При тому, що Партія регіонів, будучи в опозиції, використовувала блокування при кожному випадку, коли влада ігнорувала їхню думку.

Цитата з доповіді Національного інституту стратегічних досліджень «Проблема забезпечення правопорядку у парламенті та дисципліни представників депутатського корпусу»:

«Протягом І – початку V сесій Верховної Ради шостого скликання робота Верховної ради була заблокована 20 разів. З них 13 разів блокування організовувала фракція Партії регіонів України (найтривалішим стало блокування роботи Парламенту протягом майже двох місяців разом із фракцією Комуністичної партії України – з 18 січня до 6 березня 2008 р.); та 7 разів (12.11.2008 р. та 16.07.2009 р. ‑ одночасно з Партією регіонів) – проурядова фракція Блоку Юлії Тимошенко».

Зрозуміло, що ні у Литвина, ні у Партії регіонів немає ні часу, ні бажання міняти Конституцію та прибирати звідти недоторканість.

По-перше, це – мінімум дві сесії парламенту.

А, по-друге, в майбутньому недоторканість може знадобитися комусь із членів коаліції.

Наприклад, тому ж Литвину, який дуже не хоче фігурувати в свідченнях генерала Пукача на судовому процесі.

Тому краще «вольовим рішенням», оформленим простою постановою парламенту, ввести СБУ та УДО для приборкання опозиції.

Загалом поведінка Литвина протягом останніх місяців показує, що він готовий виконати всі забаганки Банкової, аби тільки зберегти собі спокійну старість.

Якщо Литвина так турбує законність в державі, то почати він міг би з одного – забезпечити персональне голосування кожного депутата.

Бо голосування кнопкодавів «один за десятьох» – це таке ж порушення Конституції, як і блокування трибуни.

У згаданій доповіді Національного інституту стратегічних досліджень наводиться приклад Португалії: «Депутат втрачає свій мандат якщо він так і не зміг зайняти своє місце в парламенті до його четвертого засідання або якщо він був відсутній чотири пленарних засідання. На подачу пояснень своєї відсутності в депутата є лише п'ять днів».

Депутат Рінат Ахметов у сесійних засіданнях Верховної Ради цього скликання взяв участь один-єдиний раз – коли прийшов на перше засідання парламенту для скріплення автографом присяги.

З того часу він жодного разу не був на сесії та, за португальськими правилами, вже давно мав стати рядовим громадянином.

Але вимагати чогось від Литвина – марна справа.

Він вже півроку не може позбавити депутатства дев'ятьох сумісників від коаліції, що порушують пряму норму Конституції. Серед яких є і члени блоку Литвина.

 

Сергій Лещенко, Українська правда

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 12-09-2010 19:26 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100