25.04.2024 08:55 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Журналісти відстоюватимуть право мирно зібратись у Межигір’ї

Київський окружний адміністративний суд заборонив журналістський пікет резиденції Президента у Межигір’ї, запланований на 6 червня. Ініціатори акції, активісти руху «Стоп Цензурі!» мають намір оскаржувати згадане судове рішення. Їх уже підтримали правозахисники, зокрема, назвавши заборону акції грубим порушенням міжнародного законодавства.

Рух «Стоп Цензурі!» планував провести сьогодні пікетування резиденції Президента у Межигір’ї – через рік після того, як Віктор Янукович пообіцяв журналістам показати своє помешкання, але так цього і не зробив.
 
Акцію скасував Київський окружний адміністративний суд, підтримавши позов голови села Нові Петрівці, на околиці якого розташована резиденція.
 
Суд заборонив заважати Президенту відпочивати…
 
За рішенням, ухваленим суддею Ганною Пановою, захід порушує право Президента України на відпочинок у позаробочий час. Крім того, пікет міг би створити загрозу заподіяння шкоди здоров’ю іншого населення села, бо сільрада не встигла б забезпечити умови проведення мітингу.
 
Сільський голова Нових Петрівців Родіон Старенький додав, що «це не зовсім підходяще місце для проведення акції», оскільки це – приватний сектор, а люди в такий час будуть їхати на роботу. Про це повідомляє агенція «Українські новини».
 
Речниця президента України Дарка Чепак заявила Радіо Свобода: рішення Київського окружного адміністративного суду ніяк не пов’язане із політикою.
 
«Суди у нас – окрема гілка влади. Я сподіваюсь, там не було жодних політичних рішень, і очевидно, бути не могло», – говорить вона.
 
До резиденції – у приватному порядку
 
Рух «Стоп-цензурі» виконає рішення суду, жодних масових акцій організовано не буде, однак це не завадить нікому приїхати до Межигір’я у приватному порядку, зауважує активіст руху, журналіст Мустафа Найєм.
 
«У нас була мета – під’їхати до Межигір’я і просто нагадати Віктору Януковичу про його обіцянку річної давності: про те, що він нас запрошував до себе, і привернути ще раз увагу до цього об’єкту, – зазначає він. – Але нам заборонили. Є рішення суду. Ми його будемо виконувати, тому жодних заходів ніде по місту не плануємо. Як влада захищатиме Межигір’я, як влада перешкоджатиме мирним зборам, і як вона планує виконувати рішення суду, ми закликаємо журналістів приїхати і подивитись на місці подій».
 
Окрім того, за словами Мустафи Найєма, активісти руху «Стоп Цензурі!» мають намір оскаржувати згадане судове рішення. Юридично боротьба журналістів ще не завершилася, підсумовує він.
 
Наміри «Стоп Цензурі!» підтримують правозахисники. Рішення суду суперечить Конституції України та міжнародному законодавству, зокрема, Європейській конвенції про захист прав людини, зауважує Володимир Яворський, виконавчий директор Української Гельсінської спілки. Однак правозахисник має сумнів щодо того, що оскаржити рішення вдасться в інших українських судах.
 
«Після судової реформи у минулому році українські суди стали абсолютно залежними від влади, – каже він. – Тобто якщо є команда влади заборонити зібрання, то такі зібрання буде заборонено попри будь-які правові аргументи».
 
Однак, як зазначив Володимир Яворський, активісти мають всі шанси виграти справу у Європейському суді з прав людини.
 
 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 6-06-2011 9:11 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100