29.03.2024 00:41 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Українців чекає бiометричний «апокалiпсис»

Крiм бiометричного паспорта, парламентарi запровадили ще кiлька документiв iз чипом, оформлення яких коштуватиме українцям не одну сотню гривень. Верховна Рада голосами 257 депутатiв запровадила бiометричнi документи. Мовляв, цього вимагала Європа — для лiбералiзацiї вiзового режиму з ЄС. Та деякi парламентарi твердять, що це є «вiдвертим проявом корупцiї».

Зокрема, народний депутат Кирило Куликов написав листа до Вiктора Януковича з проханням ветувати новий закон. Мовляв, вiн «не скасовує чиннi на нинiшнiй день корупцiйнi схеми у сферi виготовлення бланкiв документiв, завдяки яким посередники заробляють сотнi мiльйонiв на пересiчних громадянах, а навпаки, розширює поле для їх дiяльностi». За його словами, пiд гаслами виконання Плану дiй щодо лiбералiзацiї ЄС вiзового режиму для України було пролобiйовано iнтереси комерцiйної структури, що здiйснює виготовлення бланкiв документiв iз голографiчними захисними елементами.

I справдi, тепер бiометричними будуть цiла купа «папiрцiв»: посвiдчення громадянина України, паспортна картка, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт України, службовий паспорт України, посвiдчення особи моряка, посвiдчення члена екiпажу, посвiдчення особи на повернення в Україну, тимчасове посвiдчення громадянина України. До списку потрапили також соцiальне посвiдчення, посвiдчення застрахованої особи, пенсiйне посвiдчення, посвiдчення особи з iнвалiднiстю, посвiдчення водiя, посвiдка на постiйне проживання, посвiдка на тимчасове проживання... I все це коштуватиме грошей! Кому? Та ж нам, українцям!

«Цей закон спецiально придумали, щоб викачати з людей їхнi кровнi, — пiдтримує обурення колеги у коментарі газеті „Експрес“ народний депутат Геннадiй Москаль. — Цiлу купу додаткових документiв вигадали! Скажiть, будь ласка, навiщо менi, крiм паспорта, ще й паспортна картка?  Яку вона роль виконуватиме? Додаватиме ваги штанам?» А виграє у цiй ситуацiї лише консорцiум ЄДАПС, який монополiзував виготовлення документiв з голограмами, зi спецiальним захистом. «Йдеться про мiльярди гривень кожного року, якi громадяни України переплачують цiй установi, — наголошує народний депутат Анатолiй Гриценко. — А тепер у неї буде можливiсть отримати шалений додатковий прибуток!»

До речi, особам, якi через релiгiйнi переконання вiдмовляться вiд бiометричних документiв, виготовлятимуть такi ж, як i ранiше. Для тих же, хто матиме паспорти й посвiдчення iз чипом, вони влетять у копiєчку.

— Як загалом оцiнюєте рiшення ваших колег?

Анатолiй Гриценко:

— Iдея виготовити документ, на якому б мiстилася вся iнформацiя про людину, що перетинає кордон, правильна. Але при цьому можна було б обмежитись одним-двома документами, на який вмiстити всю необхiдну iнформацiю, а не запроваджувати бiльше десятка рiзноманiтних карток.

— Скiльки коштуватимуть такi документи?

А. Гриценко:

— За деякi документи, як-от дипломатичний паспорт України, службовий паспорт, посвiдчення особи моряка, соцiальне посвiдчення, пенсiйне посвiдчення, посвiдчення особи з iнвалiднiстю, платити не доведеться. Решта ж документiв коштуватиме понад 300 гривень кожен. Зрозумiло, багатьом потрiбно буде принаймнi 3 — 5 документiв. Нашi люди, що живуть у злиднях й не мають робочих мiсць, не зможуть заплатити таких грошей.

Г. Москаль:

— Чому так дорого? А як же «вiдбити» грошi, якi роздали депутатам, що за цей закон голосували?!

— Автори закону переконують, що вiн потрiбен для лiбералiзацiї вiзового режиму з ЄС...

Г. Москаль:

— Євросоюз вимагав лише тi бiометричнi документи, що дають право перетину державного кордону. Тобто закордонний бiометричний паспорт. Повiрте, нашi внутрiшнi документи їх не цiкавлять! Та я й сам не розумiю, навiщо, наприклад, Пенсiйному фонду посвiдчення з бiометричими даними. Та це лише один нюанс. Другий полягає в тому, що нiякої лiбералiзацiї вiзового режиму з ЄС чекати не варто, бо ми не виконали низку iнших їхнiх вимог. Тому з цими «крутими» паспортами й iншими документами у нас переважно їздитимуть вуйки на фiрi — з одного села до iншого.

 

Iрина Коваленко, Богданна Мартиник, Експрес

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 27-09-2011 21:11 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100