20.04.2024 00:03 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Дослідника голодомору Ушинського у День Свободи катували правоохоронці

На фото Олександр Ушинський

Директор Асоціації дослідників голодоморів в Україні, заступник голови Української республіканської партії Олександр Ушинський 22 листопада 2011 року на Майдані був підданий тортурам.

Про це йдеться у заяві Ушинського, направленій прокурору Києва Анатолію Мельнику, а також омбудсмену Ніні Карпачовій, пише «Gazeta.ua».

Зокрема, громадський діяч розповів, що 22 листопада о 19-й годині він перебував на Майдані Незалежності на мітингу з нагоди Дня свободи. Після завершення мітингу підземним переходом директор Асоціації вийшов до перетину вулиць Хрещатик та Городецького з боку станції метро Хрещатик.

«У цей час на автомобілі Шевроле, який знаходився поруч, встановили невеликий гучномовець. Скориставшись зручною нагодою, я привітав киян та гостей Києва зі святом», — йдеться у заяві.

У момент виступу, за словами Ушинського, через паркан перескочили кілька десятків осіб у чорному камуфляжі без пізнавальних знаків — вони оточили автомобіль, вихопили з рук спікера мікрофон, вирвали кабель з підсилювача та не дали власнику Зіновію Андрухіву підійти до автомобіля.

«Після цього кілька осіб схопили мене за руки і цинічно перекинули, як непотріб, через паркан прямо на проїжджу частину вулиці Хрещатик. Люди в чорному збили мене з ніг і волоком, завдаючи фізичного болю, затягли у приватний мікроавтобус синього кольору. При цьому поклали мене на проході між сидіннями обличчям у підлогу», — наголосив Ушинський.

Як йдеться у заяві, один з «людей в чорному» тримав Ушинського за горло, «придушуючи до хрипоти». Два інших у цей час «видавлювали повітря з легень, а четвертий кричав і з силою топтався по ногах».

"Маючи давнє поранення легені, я благав їх не душити мене і зателефонувати керівнику Київського спецпідрозділу «Беркут» — полковнику міліції Володимиру Олександрову, на що вони відповіли: «Мы сюда приехали из Чернигова и никому звонить не собираемся», — розповів заступник голови УРП.

За його словами, протягом півгодини його доводили до втрати свідомості та після, послабивши тиск на груди, знову продовжували знущання.

Після цього, заломивши чоловіку руки за голову, його пересадили до автозаку і відвезли до відділку Шевченківського району.

Він додав, що заступник начальника Шевченківського райвідділу міліції Володимир Собченко на вимогу невідомої особи у цивільному, яка відмовилась відрекомендуватись, «змусив двох дільничих інспекторів під диктовку невідомого на вухо» скласти на затриманого адміністративні протоколи, де останнього неправдиво звинуватили у нецензурній лайці в бік правоохоронців.

«Прошу вас встановити осіб та притягнути їх до кримінальної відповідальності за вчинені наді мною тортури та за приниження людської гідності», — резюмував Ушинський, додавши, що його протримали до 12 години, поки не втрутився Левко Лук'яненко і не зателефонували Зорян Шкіряк та народний депутат від БЮТ Андрій Павловський.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 23-11-2011 19:09 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100