29.03.2024 17:16 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Передача Табачнику медуніверситетів загрожує паралічем системи охорони здоров’я

16 листопада 2011 року Кабінет міністрів видав розпорядження «Деякі питання управління вищими навчальними закладами». Під нейтральною назвою заховали вибуховий зміст: «Прийняти пропозицію Міністерства освіти і науки, молоді та спорту щодо передачі до 1 січня 2012 р. вищих навчальних закладів I—IV рівня акредитації, навчально-методичних і науково-методичних установ згідно з додатками 1—3 до сфери управління Міністерства».

Найбільших втрат зазнало Міністерство охорони здоров’я: в нього забрали всі вищі навчальні заклади — академії та університети, незважаючи на те, мають вони статус національного чи ні, тоді як інші відомства відкупилися переважно технікумами та коледжами.

Чи виживе Міністерство охорони здоров’я після низки ампутацій, які проводяться без діагностики та консультацій із фахівцями? Санепідемслужбу планують скоротити удвічі, закупівлю вакцин та ліків частково передали МНС, значну частину повноважень, згідно із законом, МОЗ передає на місця, і насамкінець — медуніверситети трансплантують у систему Міносвіти.

Як стало відомо газеті «Дзеркало тижня», за місяць, що минув після розпорядження уряду, жоден університет не подав голосу. У МОЗ стверджують: ректори, хоча й обурені, однак сидять тихо, боячись, що нове відомство будь-якої хвилини перегляне їхні контракти.

Трансплантація медичних університетів у лоно Міносвіти, по-перше, зруйнує традиційну систему підготовки лікарів.

По-друге, буде порушено систему держзамовлення та розподілу, яка й так недосконала.

По-третє, гряде великий переділ майна. Вже тепер очевидно, що втрати будуть колосальними.

По-четверте, це перший крок до різкого скорочення вищих навчальних закладів. Експерти підкреслюють: Міносвіти давно має намір залишити в невеликих обласних центрах по одному університету, а решту просто закрити.

По-п’яте, розпорядження, на думку юристів, призведе до грубого порушення чинного законодавства. Вони наголошують, що статус «національний», який мають кілька медичних університетів, надавався згідно з указом президента України, повідомляє «Спротив».

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 26-12-2011 11:46 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100