29.03.2024 17:58 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Віктор Янукович — перший диктатор України. Шлях до узурпації влади

Після приходу у 2010 році до влади Віктора Януковича та повернення Конституції 1996 року, в Україні заговорили, що Янукович повернув країну до часів президента Леоніда Куми. Втім, згодом зясувалося, що за 2 роки перебування Януковича у президентському кріслі, він перевершив Кучму у авторитаризмі.

Після обрання президентом, Віктор Янукович визначив головні інструменти для узурпації влади, або як говорять представники влади «зміцнення владної вертикалі». Ними, зокрема, стали — створена у березні 2010 року парламентська більшість, яка через сумнівність методів формування отримала назву «коаліція тушок» та Конституційний Суд (КС). Саме він у квітні 2010 року підтвердив законність створення «коаліції тушок» шляхом індивідуального переходу деяких народних депутатів з опозиційних фракцій до провладної більшості.

Згодом для убезпечення себе від неприємних несподіванок, Янукович і його команда «зачистили» КС він нелояльних суддів. Суддівський корпус КС посилили перевіреними людьми, призначивши головою КС перевіреного донецького кадра – Анатолія Головіна.

Крім того, «коаліція тушок» змогла протиснути у Верховній Раді зміни до закону про місцеві вибори, проведення яких з активним використання адмінресурсу листопаді 2010 року, забезпечило правлячій Партії регіонів контроль над 19 з 25 областних рад.

Вже у жовтні 2010 року КС скасував політреформу 2004 року, повернувши країні Конституцію 1996 року, а Януковичу — повноваження президента Леоніда Кучми. Вондночас «коаліція тушок» прийнятям нових, та зміною старих, законів суттєво розширила повноваження Януковича та обмежила парламент у впливі на кадрову політику вищих ешелонів влади.

Вже у грудні 2010 Янукович, використовуючи свої повноваженння почав формувати на вищих щаблях влади філію своєї так званої «Сім’ї». Цей процес почався з призначення на посаду голови НБУ друга свого старшого сина – Сергія Арбузова. В інших органах влади на різних рівнях також з’являються «свої люди»: друзі дітей, діти та родичі друзів, тощо.

Продовжуючи курс на узурпацію влади, у лютому 2011 року Янукович через парламент протиснув зміни до Конституції, якими подовжив термін перебування на посаді президента до 2015 року, а народних депутатів — до жовтня 2012 року.

Також, на думку експертів, одним із елементів узурпації влади може вважатися зміна низки законів щодо судової системи, зокрема Верховного Суду. Прийняття цих змін «коаліцією тушок» посилило контроль влади над судовою системою країни.

Крім того, у листопаді 2011 року Верховна Рада прийняла новий закон про вибори народних депутатів, повернувши країні пропорційно-мажоритарну ситему часів Кучми.

Втім найяскравішими свідченнями того, що Янукович перевершив Кучму у бажанні одноосібно зконцетрувати владу у свої х руках , стали останні кадрові ротації у силовому блоці влади. Зокрема у СБУ та Міноборони, які очолили «свої люди» — первірений генерал-охоронець Ігор Калінін та «бойовий шахтар» Дмитро Саламатін. Крім того, Янукович провів кадрову перестановку в РНБО та уряді.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 26-02-2012 15:24 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

  • http://Немаю Vavan

    Будемо сподіватися, шо він тобто .Янукович стане і останнім диктатором України!

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100