24.04.2024 11:52 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Президентська комісія рекомендувала не ухвалювати сталінський кодекс Портнова

Комісія зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права при президентові України вважає, що прийнятий Радою у першому читанні Кримінально-процесуальний кодекс потребує суттєвого доопрацювання. Про це йшлося сьогодні, 6 березня 2012 року, на засіданні комісії.

Члени комісії у своїх висновках зазначають, що у кодексі є чимало порушень. Зокрема, новий КПК надає слідчому прокурорські повноваження, а збереження слідчих підрозділів в органах державної безпеки є ознакою поліцейської держави, що не відповідає рекомендаціям Парламентської асамблеї Ради Європи. Крім цього, комісія зазначила, що потрібно змінити норму КПК, що визначає період утримання затриманого без вироку суду 72 години. Для цього, на їх думку, вистачає і доби.

Комісія вважає, що КПК також містить норми, котрі порушують право на свободу та особисту недоторканість, а також наполягає на недопустимості використовувати докази, отримані незаконним шляхом.

«Комісія вважає, що проект у запропонованому вигляді потребує істотного доопрацювання, оскільки не відповідає вимогам Конституції України, положенням Європейської конвенції з прав людини, вимогам низки резолюцій та рекомендацій ПАРЄ стосовно інститутів, що забезпечують верховенство права та стосовно обов’язків та зобов’язань України перед Радою Європи», – йдеться у висновках комісії.

Висновок з рекомендаціями комісія направила президенту та депутатам Верховної Ради.

Раніше повідомлялося, що до нової редакції Кримінально-процесуального кодексу внесли понад 3 тис поправок.

Нагадаємо, президентський проект КПК був прийнятий Радою в першому читанні 9 лютого.

Робота над документом велася півтора року і проходила під керівництвом радника президента-керівника головного управління з питань судоустрою адміністрації президента Андрія Портнова.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 6-03-2012 17:55 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100