29.03.2024 04:12 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Диктатор Янукович хоче позбавити парламент повноважень призначати суддів

Президент Віктор Янукович ініціює виключення Верховної Ради з процедури призначення суддів.

Про це повідомив радник президента — керівник головного управління адміністрації президента з питань судоустрою Андрій Портнов на 1-му судовому форумі Асоціації юристів, повідомляють «Українські новини».

За його словами, у другій половині дня четверга в Конституційну асамблею будуть передані пропозиції Януковича щодо змін у розділ Конституції «Правосуддя».

«Наступна позиція – це повне відсторонення парламенту й інших політичних органів від процесу призначення або обрання суддів на посаді», — сказав радник президента.

Портнов зазначив, що, зокрема, пропонується скасувати перше призначення суддів на 5 років і одразу призначати їх безстроково за новою процедурою.

«Рішення про це (призначення) буде ухвалювати Вища кваліфікаційна комісія в тому порядку, в якому вона сьогодні вже працює. Це – тестування, конкурсні принципи», — заявив він.

«Після цього – Вища рада юстиції, яка вже в новому складі має бути сформована з більшістю суддів, і після цього президент буде підписувати акт, який носить винятково церемоніальний характер», — сказав Портнов.

Крім того, за його словами, пропонується відсторонити парламент від процесу можливого притягнення судді до кримінальної відповідальності.

«Сьогодні парламент дає згоду на залучення до кримінальної відповідальності судді. Це повноваження також передається дисциплінарно-кваліфікаційним органам: Вищої кваліфікаційної комісії й Вищій раді юстиції», — повідомив Портнов.

За його словами, також передбачається низка інших змін.

Як відомо, зараз Верховна Рада призначає суддів судів загальної юрисдикції безстроково (на перші 5 років служби суддів призначає президент), також парламент призначає частину суддів Конституційного Суду.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 4-10-2012 11:57 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100