28.03.2024 13:30 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Новий закон Грицака про паспорти встановить контроль за кожним

Чергову акцію протесту проти закону щодо запровадження біометричних паспортів проведуть активісти у понеділок біля адміністрації президента. Якщо Президент підпише цей документ, він започаткує систему глобального контролю за кожним українцем, кажуть вони. Натомість автори закону наполягають, що створили його на вимогу Європейського Союзу, заради просування перегорів щодо безвізового режиму.

Автори законопроекту використали потребу запровадження біометричних закордонних паспортів для створення глобального реєстру персональних даних усіх громадян України і видачі купи абсолютно не потрібних біометричних документів, заявив у коментарі для Радіо Свобода голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

За його словами, ухвалений Верховною Радою документ суперечить Конституції та міжнародним правовим документам щодо прав людини у сфері захисту персональних даних.

Загрози не існує, якщо що в нас діє Конституція – Грицак

Водночас, один з авторів закону, депутат від Партії регіонів Василь Грицак, в ефірі Радіо Свобода запевнив, що даними зі створюваного реєстру даних зможе користуватися лише держава, а усі можливості витоку інформації виключені.

«Загрози не існує абсолютно! Тому що вся база даних про фізичних осіб громадян України, яка буде в реєстрі, охороняється державою Україна. Вся база даних охороняється гарантіями закону про захист персональних даних. Якщо ми говоримо, що в нас в Україні діє Конституція, чи в нас в Україні діють закони, значить, неможливо ні одної деталі навіть біометричної інформації про людину отримати якимсь шляхом», – сказав Грицак.

Це крок до тоталітарної держави – Коліушко

Утім, на думку Ігоря Коліушка закон «Про єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України та посвідчують особу чи її спеціальний статус» є небезпечним не лише у руках зловмисників, а й у руках очільників держави.  Зокрема, через те, що у документі порушено принцип, за яким бази даних мають використовуватися лише з тією метою для якої були створені, зауважив експерт.

«Передбачено, що ми маємо здати туди інформацію про наявні у нас приватизаційні документи, про створені нами юридичні особи, про наших батьків, опікунів, усиновлювачів. Яке законодавство в Україні пов’язує видачу нам закордонного паспорта з приватизаційними документами, чи створеними нами юридичними особами? Це відверта маніпуляція. Вона створює умови для тотального контролю за громадянами. Це крок до тоталітарної держави», – зазначив Коліушко.

Відтак, на думку експерта, президент Віктор Янукович має накласти вето на закон «Про єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

 

Дмитро Баркар, Радіо Свобода

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 23-10-2012 8:37 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100