20.04.2024 12:03 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Янукович пише з помилками... власне прізвище. 2 фото

У п'ятницю Віктор Янукович декілька годин поспіль відповідав на запитання простих громадян. Здатність президента до такого тривалого експромту викликає великі сумніви.

Конфузи Януковича переслідують усе життя в політиці. Але, як виявилося, ще на зорі державної служби, в далекому 1996 році Янукович примудрявся робити абсурдні помилки.

Уже рік я намагаюся отримати присягу президента Януковича, підписану на трибуні парламенту в момент інавгурації.

Конституційний суд, де зберігається це присяга, назвав її секретним документом. А окружний суд, де я оскаржував відмову, підтримав заборону надавати президентську присягу.

І я здогадуюся, чому.

Хоча президентської присяги я так досі й не отримав, але в руки до мене потрапив інший цікавий документ.

Це присяга Януковича як державного службовця, складена ним 12 серпня 1996 року, коли його призначили заступником губернатора Донецької області.

Геній Віктора Януковича вже тоді був очевидний – він написав власне прізвище з помилкою: «Януковіч» замість «Янукович».

 

 

Як правильно пишеться його прізвище українською, Янукович міг би подивитися у власному дипломі про вищу освіту від 1980 року.

На перший погляд, помилка Януковича в присязі – це привід для знущань з боку опозиції та не більше.

Але насправді все серйозніше. За великим рахунком, присяга державного службовця чинного президента може вважатися... недійсною.

Тобто Янукович по факту не склав присягу, не вступив належним чином на державну службу – і незаконно обіймав усі посади, починаючи з 1996 року аж до обрання президента, коли він склав нову присягу – президентську.

 

 

Звичайно, у голові не вкладається, що президент 46-мільйонної нації може не знати, як пишеться його прізвище державою мовою.

Тому залишається ще один варіант – Янукович зробив свідому помилку з метою ухилення чи відмови від складення присяги, що повинно було потягнути його звільнення з державної служби.

Якщо це була свідома дія (бо інакше нам доведеться подумати дуже погано про нашого президента), то це може розглядатися як службове підроблення за статтею 366 Кримінального кодексу ("Складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів) .

Тут цікава правова ситуація. Стаття 30 закону «Про державну службу» передбачає як одну з підстав для припинення державної служби відмову від складення або порушення присяги.

За законом «Про держслужбу», складення присяги є необхідною умовою набуття юридичного статусу державного службовця. Без складення присяги особа не може вважатися такою, що вступила на посаду державного службовця.

Тому тут запитання до юристів – чи можна вважати цю «присягу» присягою Віктора Януковича?

Якщо ні, є всі підстави оскаржувати дії та акти Януковича на різних посадах, оскільки вони були вчинені не уповноваженою на це особою.

Спочатку я думав, що небажання надавати президентську присягу Януковича є просто недолугістю чиновників, які звикли все втаємничувати.

Але тепер, побачивши «таке» в присязі 1996 року, я вже боюся навіть уявити, що записав Віктор Янукович при вступі на посаду президента.

 

Сергій Лещенко, журналіст «Української правди»

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 23-02-2013 14:45 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100