24.04.2024 21:07 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Каток Віктора Янукович приїхав до партії регіонів

У справі Сергія Власенка президент показав, що час жартів минув – а почалася важка епоха підготовки до 2015 року.

Минулого року Віктор Янукович оголосив, що хоче прибрати депутатську недоторканість з Конституції.

Його відверто дратувала наявність норми, за якою в державі дозволялося існування ще 450 політиків, що мали такий самий імунітет, як і він.

Ці 450 осіб могли не просто не зважати на Януковича, але і чинити спротив його політиці – та його поліції, що складається з бійців «Беркуту». А також показувати середній палець.

Наявність людей з імунітетом – це дуже погано перед складними виборами 2015 року, коли доведеться ламати спротив через коліно.

Першим сигналом серйозності планів скасування недоторканості як явища стала відмова від балотування Ріната Ахметова. Він як найближчий соратник президента просто знав, що цей імунітет скоро зникне – і потреба в депутатстві разом з ним.

Але після виборів 2012 року президент Янукович зрозумів, що у нього немає 300 депутатів для скасування депутатської недоторканості як інституту, прописаного в Конституції.

І тепер Янукович знищив депутатську недоторканість явочним порядком.

Її більше не існує – оскільки проти будь-якого депутата можна подати позов і довести, що він є сумісником (як Власенко), або нечесно виграв вибори (як Балога-молодший і Домбровський). Або знайдуть незадекларовані іржаві «жигулі» 1986 року – і спеціально навчені люди доведуть через суд, що неправдиві дані в декларації можуть бути підставою для скасування реєстрації кандидатом в депутати і подальшого анулювання мандату.

Рецепт Януковича виписаний з кулінарної книги Володимира Путіна. Минулої осені за «схемою Власенка» був позбавлений депутатства Геннадій Гудков – опозиційний політик з партії «Справедлива Росія». Його звинуватили в незаконному суміщенні бізнесу з депутатською діяльністю.

Правда, за зняття депутатства з Гудкова голосувала Державна Дума. В Україні навіть цю формальність прибрали – депутата зачистили рішенням не 226 колег по цеху, а лише 5 суддів з колоди Андрія Портнова.

Найбільше переживати за Власенка мали би не опозиціонери – бо ці принаймні знали, куди ув'язуються – а самі регіонали.

Це рішення – сигнал їм усім, що гра «розклади яйця в різні кошики» закінчиться дуже швидко. І їх задача – підтримувати Януковича на виборах 2015 року навіть якщо кусати цей кактус буде дуже боляче.

Ну і ще очевидний підсумок справи Власенка – це хрест на підписанні Угоди про асоціацію.

Мене тяжко назвати прихильником Власенка – я сам у 2009 році висвітлював про його трюки із суміщення депутатства і роботи в податковій. Але зараз це – очевидний приклад вибіркового правосуддя. Саме цього хотів би більше не бачити Євросоюз в Україні як передумову європейського шлюбу.

Керівники ЄС просили Януковича у Брюсселі дати їм чіткий сигнал вже до кінця травня, щоб вони ухвалили рішення щодо листопада, коли у Вільнюсі мала відбутися церемонія підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Янукович зробив усе швидше – він дав їм сигнал до кінця березня. Вони йому будуть вдячні – принаймні за остаточну втрату ілюзій.

 

Сергій Лещенко, журналіст «Української правди»

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 6-03-2013 22:44 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100