18.04.2024 22:34 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Український агробізнесмен Корнацький бореться за справедливість

Колись названа «житницею Європи», нині Україна найчастіше асоціюється з сумнівними газовими угодами та авторитаризмом Президента Віктора Януковича, чиї подільники посіли панівне становище в країні на теренах колишнього Радянського Союзу.

Значною мірою Україна залишається державою з потужною аграрною промисловістю. Це чудова нагода для корумпованих чиновників, які будують свої розкішні імперії на тіньовому земельному бізнесі та захопленні сільськогосподарських підприємств; часто такі методи роботи підтримуються залежними та підконтрольними судами. З мовчазної згоди вищих творців політики України, державні та місцеві чиновники зробили своєю мішенню успішних та незалежних підприємців, таких, як Аркадій Корнацький, власник сучасної агрофірми в Миколаївській області.

Минулої осені Аркадію Корнацькому вдалося здобути перемогу на парламентських виборах в боротьбі з кандидатом від місцевої влади. Нині, знищення його бізнесу є наслідком політичної стратегії щодо недопуску Корнацького, борця з корупцією, до Верховної Ради, де він має право голосу.

Янукович став об'єктом пильної уваги на заході через ув'язнення його головного опонента, колишнього Прем'єр-міністра, Юлії Тимошенко. Незважаючи на довготривале перебування у в'язниці лідера партії, на минулорічних виборах політичне об'єднання Тимошенко набрало значний відсоток місць у Верховній Раді. Для того, щоб скоротити їх кількість, Янукович і його союзники вдалися до тиску на Корнацького, члена партії Тимошенко «Батьківщина».

А.Корнацький переміг на окрузі з перевагою майже в шість відсотків голосів, проте місцеві органи влади скасували результати виборів. Кілька сотень виборців вийшли на акцію протесту. Ця «місцева помаранчева революція» була жорстоко придушена спецпідрозділом «Беркуту», який прибув з іншого регіону. Багато з протестуючих були травмовані.

Тримаючи у заручниках людину Корнацького, влада оголошує про необхідність проведення повторних виборів.

За три місяці до парламентських виборів 2012 року головний бухгалтер Агрофірми Корнацьких, Людмила Нікітіна, була заарештована за явно сфальсифікованим звинуваченням і нині залишається ув'язненою. Аналогічно було сфальшовано звинувачення проти директора підприємства Олега Кирилюка.

Агрофірма Корнацьких орендує 5 тисяч земельних ділянок загальною площею близько 16 тисяч гектарів, розташованих в селі Чаусово-2 та довколишніх селах, між столицею та південним портом Одесою.

На підприємстві Корнацького застосовуються сучасні технології, що призвело до підвищення ефективності виробництва. Бізнес Корнацького годує більш ніж 15 тисяч селян. Незважаючи на це влада заморозила банківські рахунки Агрофірми, поставивши під загрозу проведення весняно-польових робіт. Влада всілякими способами намагається організувати рейдерське захоплення земель Корнацького.

Нині політики більше стурбовані збереженням своєї впливовості і розширенням можливостей для обкрадання народу, аніж умовами для підприємницької діяльності, створенням робочих місць чи економічним добробутом країни. The Heritage Foundation, стратегічний дослідницький інститут США, що займається широким спектром питань громадської політики, ставить економіку України поряд з економікою Білорусії, найбільш «репресованою» в Європі, тоді як Freedom House, міжнародна неурядова організація, яка проводить дослідження для підтримки демократії, політичних свобод і прав людини, повідомляє про «авторитарний режим» у країні. За три роки правління Януковича економічний і політичний клімат держави безперервно погіршується. Корнацький став ще однією жертвою в країні порожніх обіцянок, в якій складно себе захистити.

«Завітайте до Первомайська та переконайтесь самі, що сьогодні насправді відбувається в Україні» – говорить Корнацький. «Криза в моїй країні проявляється не тільки у великій політиці, вона має відношення і до звичайних людей, які страждають від корумпованого режиму». Він пояснює, що «поки ми відстоюємо наші права, то те мізерне, що було зроблено за часів незалежності України з 1991 року, не буде до кінця втрачено».

 

Сем Паттен (Sam Patten), Kyiv Post

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 1-04-2013 10:40 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100