24.04.2024 18:24 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Закон про протести поховає мирні зібрання в Україні — правозахисник Володимир Чемерис

Ухвалення законопроекту №2508а про мирні зібрання в Україні навіть в першому читанні – це політичне самогубство усієї парламентської опозиції у перед час президентських виборів 2015 року. Про це заявляють в правозахисній організації «Інститут Республіка», яка входить у Всеукраїнську Ініціативу 138 правозахисних, масових громадських організацій та профспілок «За мирний протест!»

«Законодавче звуження свободи зібрань насправді не вигідне політичним силам більшості фракцій Верховної Ради, а для громадянського суспільства – взагалі вбивче», – каже голова ВГО «Інститут Республіка» Володимир Чемерис. – «Поки головні репресивні важелі – суди та міліція – є монопольною власністю лише однієї з політичних сил, будь-які законодавчі зміни у цій сфері потребують надзвичайної обережності».

Правозахисники стверджують, що ухвалення законопроекту №2508а загрожує різким збільшенням кількості неправосудних судових заборон мирних зібрань. Також законопроект сприятиме масовим випадкам кримінального та адміністративного переслідування учасників акцій через «умисне невиконання рішення суду» чи «злісну непокору законному розпорядженню або вимозі працівника міліції». Законодавча ініціатива №2508а пропонує узаконити обов’язок повідомляти владу про мирні зібрання не пізніш як за 48 годин до їх початку (ч.1 ст.7), пропонує дозволити судам обмежувати право на зібрання в будь-який час до і після початку зібрань (п.1 ч.2 розділу «Прикінцеві і перехідні положення»), а також передбачає додаткову можливість забороняти в суді зібрання про які владу не було повідомлено, або не було повідомлено за 48 годин до початку (ч.7 та ч.2 ст.17). Провести зібрання без попереднього повідомлення може бути вкрай важко або взагалі неможливо, оскільки «спонтанність» зібрань, згідно з текстом проекту №2508а (п.5 ч.1 ст.1, ч.1 ст.15), потрібно буде ще довести міліції, судовому виконавцю та судді. Також законопроект №2508а актуалізує використання владою проти учасників зібрань ст.382 Кримінального кодексу та ст.185 Кодексу про адміністративні правопорушення, які передбачають такі репресивні санкції як багатотисячний штраф, адміністративний арешт та позбавлення волі. Окрім цього, проект передбачає можливість ухвалювати нові антиконституційні порядки місцевих органів влади, покликані в неконституційний спосіб обмежити свободу мирних зібрань – тепер відповідно до спеціального закону (ч.2 п.4 та ч.5 розділу «Прикінцеві і перехідні положення»).

ВГО «Інститут Республіка» також наголошує, що законопроект був ініційований в адміністрації президента і зараз його лоббістами “оманливо подається як євроінтеграційний”. «Насправді ЄС не вимагає ухвалення саме спеціального закону про мирні зібрання – достатньо внести зміни у чинне законодавство там, де воно має негаразди», – каже Володимир Чемерис, посилаючись на текст Рішення Європейського суду з прав людини у справі «Вєренцов проти України».

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 23-10-2013 16:02 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100