20.04.2024 00:09 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

#Євромайдан The New York Times: Україна охоплена заворушеннями

Вдруге за десять років в Україні неспокійно: десятки тисяч протестувальників на весь голос вимагають від влади покласти край пострадянській ідентичності і остаточно рушити на орбіту більш заможної Європи, повідомляє журналіст The New York Times Девід Хершенхорн.

Протести спалахнули після того, як керівництво країни, піддавшись тиску Москви, відмовилося від укладення угоди, яку багато людей, надто ж молодь, сприймали як найважливіший крок на шляху до звільнення з чіпких лап Кремля і до модернізації.

«Я хочу жити в країні, де „закон“ — це не просто слово зі словника», — сказала кореспонденту Катерина Жемчужникова, організатор мітингів у Донецьку. За її словами, вона мріє про Україну, в якій «люди можуть вільно говорити, що думають, робити, що хочуть, і їздити, куди мріють».

Політтехнолог Тарас Березовець вважає, що Янукович сам завищив очікування українців з прицілом на вибори 2015 року: «Янукович дав їм обіцянку, він обіцяв їм Європу».

Внутрішня політика країни ускладнюється етнічною, релігійною та мовною розрізненістю, зазначає журналіст: російськомовне православне населення східних і південних регіонів виступає за тісні відносини з Москвою, тоді як у західних областях, де говорять українською і сповідують католицизм, до Росії ставляться недовірливо і навіть вороже.

Бажання Росії панувати сприймається в Україні як даність. «Ця проблема існує вже кілька сотень років, Україна затиснута між Москвою, Стамбулом і Варшавою, — розповів автору статті один з лідерів Помаранчевої революції, екс-міністр внутрішніх справ і організатор нинішніх мітингів Юрій Луценко. — Висловлюючись образно, дві голови російського орла дивляться в різні боки, але щодня ціляться клюнути Україну».

При цьому багато українців не поспішають критикувати Януковича, сподіваючись, що він якимось дивом зуміє «воскресити» угоду і підписати її на саміті у Вільнюсі, куди раніше збирався поїхати.

«Він може стати або героєм, або головним невдахою в історії України, — вважає Березовець. — Хай що б сталося, єдиним, з кого народ спитає за невдачу, буде Янукович. Так сильно він асоціював європейську інтеграцію з власною персоною».

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 27-11-2013 12:02 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100