28.03.2024 17:04 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Януковича просять накласти вето на тоталітарний закон №3879 Колесніченка-Олійника

Незалежна медіа-профспілка України, Національна спілка журналістів України та Комісія з журналістської етики звертаються до президента Віктора Януковича з вимогою застосувати вето до прийнятого 16 січня Закону №3879 “Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян. Про це йдеться у заяві організацій, повідомила прес-служба НМПУ.

В заяві зауважується, що зазначеним законом де-факто запроваджується цензура.

“Зокрема, закон Колесніченка-Олійника передбачає кримінальну відповідальність за наклеп та за «екстремістську» діяльність у найширшому розумінні цього слова, за збирання інформації про працівників правоохоронних органів, що дозволить правоохоронцям залякувати і репресувати «незручних» журналістів та блогерів.

Також закон зобов’язує провайдерів за вказівкою державного органу відключати «екстремістські» сайти та новинні блоги, не зареєстровані як інформаційні агенції”, — йдеться в заяві.

Також орагнізації зауважують, що даний закон був прийнятий Верховною Радою “з суттєвими порушеннями регламенту і без консультацій з громадськістю, журналістами та власниками ЗМІ, хоча регуляторні норми цього акту суттєво вплинуть на інформаційний простір в Україні”.

“Ми бачимо, що цим законом журналістів де-факто підпорядковують правоохоронним органам під загрозою кримінального переслідування. Така державна політика запровадження цензури неминуче призведе до викривлення подання інформаційної картини дійсності засобами масової інформації на догоду тим органам та посадовим особам, яким закон дає репресивні повноваження”, — йдеться у заяві.

“Цим законом фактично ліквідуються конституційні гарантії свободи слова, передбачені статтею 34 Конституції України. Журналістська діяльність значно ускладниться у разі, якщо цей закон вступить в силу. Журналісти змушені будуть робити складний вибір між совістю і професійною етикою та страхом кримінального переслідування з боку правоохоронців”, — зазначено у заяві.

У разі, зазначають організації, якщо Віктор Янукович не ветує цей закон, “персонально він нестиме відповідальність за репресії проти журналістів, які будуть здійснюватися на підставі цього закону”.

Нагадаємо, цей самий новоприйнятий закон встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, посилює регулювання діяльності громадських організацій.

Законопроект був зареєстрований у парламенті два дні тому — 14 січня 2014 роу. Закон був прийнятий  Верховною Радою без дотримання процедури, публічного обговорення, без електронної фіксації та фактичного підрахунку голосів.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 16-01-2014 16:49 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100