19.04.2024 22:42 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Дмитра Фірташа оточили піарники-диверсанти

Учора австрійське видання Format.at заявило, що підставою для арешту українського бізнесмена Дмитра Фірташа у Відні в березні 2014 року стала підозра у відмиванні грошей при покупці товарів в Louis Vuitton. За даними ЗМІ, в поле зору ФБР Фірташ попав після того, як сплатив чек на суму 75,5 тис. євро за придбану продукцію відомого бренду карткою своєї компанії Scythian Consulting. І що саме ця дія нібито була розцінена банком BAWAG, який обслуговує Louis Vuitton і знаходиться в «списку спостереження ФБР», як спроба відмивання грошей. Для непосвяченого в подвиги українського олігарха обивателя ця казочка може здасться цілком пристойною версію, що пояснить важкі митарства Фірташа. Але насправді, інакше як повною нісенітницею, опубліковану австрійським виданням статтю не назвеш. Адже давно відомо, що Дмитра Фірташа було арештовано у Відні, зокрема, за підозрою у підкупі індійських чиновників. Відтак, версія про Louis Vuitton є лише банальною і відверто невдалою спробою применшити вину олігарха.

Нагадаємо, що ще в квітні минулого року влада США офіційно звинуватила українського олігарха в організації міжнародної корупційної схеми, пов'язаної з укладанням контракту у сфері титановидобування. Відповідне обґрунтування тоді було викладено в обвинувальному висновку федеральних прокурорів США. Пізніше Міністерство юстиції цієї країни пояснило, що йдеться про підкуп чиновників Індії. Мовляв, Фірташ давав хабарі для отримання ліцензії на добування мінеральних ресурсів в штаті Андхра-Прадеш на східному узбережжі Індії. Обсяги хабарів, за даними американських правоохоронців, склав $18 млн., а орієнтовний прибуток від проекту мав скласти близько $500 млн. щорічно. Крім того, за даними слідства США, Фірташ причетний до підробки документів, що було потрібно для приховання цих виплат. А у поле зору і, відповідно, під юрисдикцію американських правоохоронних органів Фірташ потрапив після того, як він використав фінансові установи США для переведення згаданих хабарів, а також готував продаж титанових продуктів чиказькій компанії.

Послужний список, і це тільки з того, що відомо офіційно, як бачимо, у Дмитра Фірташа солідний. І байки про купівлю модних речей у магазині Louis Vuitton на цьому фоні виглядають просто абсурдними. Так само, як абсурдними виглядали і всі попередні легенди, які розповсюджувало близьке оточення чи прес-служба арештованого олігарха. Зокрема, це і гучне створення на початку березня «Агентства з питань реформування України», яке обіцяло завести в нашу країну не менше $300 млрд. інвестицій, і ще раніше озвучена байка про те, що на Дмитра Фірташа у Відні готується замах збірною кіллерів з Угорщини та Румунії. Хоча, вся ця бурхлива піар-діяльність направлена лише на одне – повернення опального українського олігарха у вітчизняний інформаційний простір та відбілювання його дуже сірого минулого і не менш сірого сьогодення. Однак, у всього є своя межа, в тому числі і в піару.

Але, судячи з усього, цього не розуміють спеціалісти, яким Дмитро Фірташ довірив формування свого інформаційного образу. Адже, одна справа — імітувати бурхливу реформаторську діяльність колишнього власника «РосУкрЕнерго», і зовсім інша – використовувати для применшення своїх корупційних подвигів відомі модні бренди та банки, що їх обслуговують. Так можна наразитися на судові позови ще й від них, особливо після того, як продажі продукції Louis Vuitton почнуть падати. Чому? Страх має великі очі і багато хто з представників колишньої та нинішньої політичної еліти після історії з Фірташем можуть перестати затоварюватися в магазинах відомого бренду, щоб, бува, не засвітити свої платіжні картки в системі стеження ФБР.

Дмитро Буковський, Національне бюро розслідувань України

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 24-03-2015 16:18 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100