29.03.2024 08:24 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Названі найбрутальніші порушники прав людини в Україні у 2015 році. Список

Українська Гельсінська спілка з прав людини назвала найбільших порушників прав людини в Україні. Вони стають лауреатами антипремії «Будяк року», повідомляє sprotiv.org.

Мета Антипремії — привернути увагу громадськості до брутальних порушень прав людини, що відбулися в державі протягом року, та стимулювати суспільну дискусію щодо небезпечних для прав людини тенденцій у вітчизняній правовій системі.

Антипремія присуджується за найбільш ганебні та небезпечні порушення прав людини та основних свобод, що мають загальнонаціональне значення, та сталися в період з 1 листопада попереднього року до 1 листопада поточного року.

За словами Лариси Денисенко, письменниці, правозахисниці, ведучої Громадського радіо, члена журі «Будяка»: «В прав людини немає ієрархії, порушення кожного є болісним і недопустимим, «Будяк» не ставить на меті встановити, хто є більшим порушником прав, але допомагає виявити правопорушників та тенденції, назвати посади та ім`я, щоб потім легше було виполоти цей непотріб з родючих ґрунтів».

Іван Ліщина, адвокат, партнер юридичної компанії «Trusted Advisors», керівник практики міжнародного захисту прав людини, член журі «Будяка»  переконаний: «Захист прав людини є такий же «актив» держави, як корисні копалини або кваліфікація робочої сили. У країну з низьким рівнем захисту прав людини, погано працюючою системою правосуддя та корумпованими правоохоронними органами неможливо залучити серйозного інвестора з довгостроковими програмами розвитку бізнесу. Тому «Будяк» виконує не тільки соціальну, але й має цілком конкретну економічну для нашої держави».

Переможці Антипремії в 2015 році

Генеральний прокурор України Віктор Шокін — за бездіяльність у випадку порушення прав людини, наслідком якої підозрювані у серйозному злочині  залишились на волі. Так, у липні 2015 року, слідчі Генпрокуратури підготували текст подання до Верховної Ради про надання згоди на зняття недоторканості, затримання та арешт Юрія Бойка. Епізод стосується афери зі скрапленим газом Сергія Курченка, де слідчі прямо називають Бойка «учасником злочинної організації». Подання з усією викладкою дій екс-міністра було передано генпрокурору Шокіну для підписання та направлення до Верховної Ради. Однак, за твердженням заявника, уже три місяці документ лежить без руху, а Бойко почувається безкарним.

Cуддя Солом’янського районного суду м. Києва Бобровник Олександр Вікторович – за порушення права на справедливий суд. За твердженням заявника суддя Бобровник Олександр Вікторович є найзухвалішим суддею правопорушником. Протягом 2013—2014 років він приймав неправосудні рішення, що спричинили тяжкі наслідки для Кучерявенка Олександра Васильовича. За цим фактом Генеральною Прокуратурою України було розпочато кримінальне провадження проти судді Бобровника. Однак користуючись бездіяльністю органів Прокуратури, суддя Бобровник продовжує маніпулювати процедурою, постановляти нові і нові завідомо неправосудні судові рішення, знищувати унікальні докази у справі (оригінал заповіту) та в інший спосіб цинічно глумитися з правосуддя.

Національний банк України — за прийняття постанови, що призвела до дискримінації великої групи осіб за ознакою місця реєстрації.  Прийняття Постанови Правління НБУ № 699 від 03.11.2014 року, призвело до дискримінації осіб, місце проживання яких зареєстроване в Криму та м. Севастополь. Їх визнали нерезидентами України.

Народний депутат Матейченко Костянтин — за найнебезпечнішу законодавчу ініціативу в галузі прав людини, що проявилось  в поданні до парламенту  законопроекту №2225, згідно якого може бути запроваджена кримінальна відповідальність за критику влади.

Полковник Бугира Віктор Петрович – за застосування недозволених методів ведення слідства відносно 15-ти річного підлітка Артема Коткова і фабрикацію звинувачення у вбивстві, якого підліток (за твердженням заявника) не вчиняв.

Захист прав людини є такий же «актив» держави, як корисні копалини або кваліфікація робочої сили. У країну з низьким рівнем захисту прав людини, погано працюючою системою правосуддя та корумпованими правоохоронними органами неможливо залучити серйозного інвестора з довгостроковими програмами розвитку бізнесу. Тому «Будяк» виконує не тільки соціальну, але й має цілком конкретну економічну для нашої держави.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 21-12-2015 19:26 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100