29.03.2024 07:20 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Якби був наказ, то українські війська могли у 2014 році розгромити росіян у Криму, — експерт

vorogi-zradniki1

Під час вторгнення російських військ до Криму в лютому 2014 року українські Збройні сили мали змогу дати військову відсіч агресору та зірвати анексію.

Таку думку висловив експерт з національної та міжнародної безпеки «Майдану Закордонних Справ» Олексій Куроп'ятник.

«У Криму були танкові підрозділи, готові ввійти в Сімферополь та розгромити Верховну Раду Криму до прийняття політичних рішень. Їх могли підтримати підрозділи берегової охорони. Коли рішення про референдум та відокремлення Криму від України вже прийняли, ситуація набула зовсім іншого змісту», — розповів дипломат.

Тодішнє командування Збройних сил не мало волі застосувати війська проти російської інтервенції, вважає Куроп'ятник.

"28-29 лютого позаторік перевага росіян над українськими військами в Криму досягла 1 до 4. Але ще 27-го лютого ввечері не пізно було вдарити по росіянах та перемогти. Вторгнення на півострів тривало тоді вже тиждень — фактично з 20 лютого. Військові про це знали та просили Київ: «Дайте команду діяти!».

Центральна влада мовчала. Навіть більше — РНБО під керівництвом Турчинова ухвалило зрадницьке рішення щодо повної бездіяльності окупації Криму.

Водночас елітні підрозділи українського війська мали сили провести успішну операцію із захисту півострова, додав дипломат:

«Ігор Тенюх (виконуючий обов'язки міністра оборони в лютому-березні 2014-го) на засіданні РНБО розповідав: армія не готова до бою. На тому ж засіданні Володимир Замана (начальник Генштабу в лютому 2014 року) доповідав, що це неправда. Він казав: у нас ще є сили, ми їх приготували, вивели з частин, вони чекають наказу. На Херсонщині підняли десантно-штурмові підрозділи із Західної України, щоб взяти перешийок, як мінімум до Джанкоя. Увесь північний Крим гарантовано залишився б українським. Але дали команду взагалі не чинити спротиву російським військам».

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 6-08-2016 8:04 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100