27.04.2024 02:56 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Президент України Віктор Ющенко вдруге вшанував Бандеру. Фото

Ush&Bandera1У рамках робочої поїздки до Івано-Франківської області Президент України Віктор Ющенко відвідав історико-меморіальний музей Степана Бандери у селі Старий Угринів, що є малою батьківщиною Провідника ОУН.

Першими були слова Ющенка: «Тут багато що змінилося».

Голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Микола Палійчук пояснив, що останніми роками було збудовано (ще його попередниками) нове приміщення Меморіального комплексу, реконструйовано та заново проведено благоустрій всієї території, самого пам'ятника Бандері, а головне, вже за каденції Миколи Палійчука, відбудовано родинну оселю Провідника, яка планомірно руйнувалась та нищилась комуністичної владою (тут деякий час ще мешкали місцеві священики, а коли церкву закрили, священичу резиденцію пеперворили у сільську школу, а далі віддали хату ветерану Червоної Армії, поставивши умову: якомога швидше розібрати і зруйнувати, а на тому місці побудувати нову хату, стайні, стодоли. Разом із бандерівською хатою знищили й капличку Покрови Пресвятої Богородиці, що знаходилась на цьому ж подвір'ї. Тепер все це відновлено у майже автентичному вигляді!

Привітавшись із районною та сільською владою (голова Калуської РДА ІВанишин представив голову райради Прокопіва, сільського голову Федоріва), вислухавши слова вдячності за присвоєння звання Героя України Степану Бандері), Президент, під пояснення завідувача музею) попрямував до пам"ятника, поклав до підніжжя квіти, помолився. Вшанували пам'ять С. Бандери і всі інші члени поважної делегації. З особливим зацікавленням оглянув Президент інтер'єр відновленої хати Бандерів: більшість речей, або різними шляхами були врятовані односельцями, чи жителями сусідньої Бережниці, де парохом також був батько Степана – отець Андрій, замордований згодом енкаведистами у Києві в 1941р. Щодо священика-страдника Вселенською католицькою церквою розпочатий процес беатифікації. Частина інтер'єру – це цікаві й оригінальні меблі, музичні інструменти, книги, домашній інвентар 30-их рр. ХХ ст.

Проходячи повз натовп місцевих селян, що якось непомітно зібрався під музеєм, Ющенко по-християнськи привітався, погладив по голівці одну з маленьких дівчаток і попрямував до наступного приміщення. Досить тривалою (помітні були спроби Президента прискорити хід екскурсії, адже завідувач музею часто-густо розлого переповідав загальновідомі речі з історії національно-визвольного руху) виявилась мандрівка делегації залами нового корпусу музею. Найцікавішою була завершальна частина, адже у останньому залі відтворено повстанську криївку, зібрано зразки зброї УПА, рідкісні фото 40-50-их рр.

Віктор Ющенко залишив запис у музейній Книзі відгуків: «Власна держава розпочинається з відновлення пам'яті і мови. Вдячний громаді села Старий Угринів за збереження і відновлення однієї із великих сторінок нашого національного становлення – життя і справи великого патріота України Степана Бандери. Слава Степану Бандері! Слава Україні! Президент України Віктор Ющенко. 2.2.2010р.», принагідно роздав кілька автографів працівникам установи, їхнім дітям.

Спілкування Президента України з людьми після завершення екскурсії було трохи тривалішим. За той час поки Ющенко був у стінах музею, на вулиці відбувся невеличкий імпровізований мітинг з приводу передвиборчих симпатій. Однак сам Віктор Андрійович виборчої тематики уже не зачіпав. Вислухав захоплені слова подяки кількох жіночок, з числа колишніх репресованих та наголосив, що останніми роками чимало зроблено для відновлення національних святинь, як приклад навів третє місце Степана Бандери у проекті «Великі Українці», високі позиції гетьмана Мазепи та інших самостійників. Кивнув на вигуки, що насправді Бандера переміг тоді у опитування, а результат сфальсифікував Дмитро Табачник. Подякував присутнім за патріотизм, терпіння, підписав ще кілька передвиборчих агіток і запевнив, що все ще буде добре в Україні.

Коли Президент попрямував до автомобіля, із селянами ще деякий час спілкувались місцеві районні керівники. Відбуття кортежу очистило майдан за кільканадцять хвилин. Люди розходились, обмінюючись враженнями. Більшість йшли без відповіді: «За кого ж голосувати?», але із піднесенням наголошували: «Все таке він перший Президент, що вшанував нашого Бандеру. Хто зна чи колись ще таке буде?»

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 4-02-2010 0:46 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100