29.03.2024 03:21 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Володимир Чемерис: звинувачення у поширенні Гройсманом порнографії були надуманими

Chemeris Volodimir1

Співорганізатор акції «Україна без Кучми», правозахисник Володимир Чемерис відомий своїми регулярними виступами на захист права на свободу зібрань погодився відповісти на кілька запитань журналіста Ольги Раскіної.

Ви брали участь у мітингу проти політрепресій щодо відомого правозахисника Дмитра Гройсмана та Вінницької правозахисної групи 16 жовтня 2010 року. 

Абсолютно очевидно, що звинувачення у поширенні порнографії були надуманими і якщо це дійсно ті кадри, які були вироблені в Росії й поширені там серед мільйонів користувачів мережі інтернет, то треба було б забрати до буцегарні кожного другого мешканця України.

Звинувачення спрямовані проти правозахисника Дмитра Гройсмана лише тому, що Гройсман займав певну позицію, щодо катування міліцією, порушень прав людини в департаменті виконання покарань, захисту біженців. Тому я думаю, що справа честі всіх правозахисників і не тільки правозахисників підтримати Гройсмана.

Верховна Рада відправила до Страсбурга проект закону про мирні зібрання, який суттєво обмежує права громадян. Що Вам відомо про результати розгляду в європейських інституціях цього закону?  

Відправили проект, тому що громадськість протестувала проти прийняття цього законопроекту. Цей законопроект був би підтриманий як і владою — партією регіонів, так і теперішньою опозицією.

Треба згадати, що теперішня опозиція, тобто Кабінет міністрів Юлії Тимошенко і був автором цього проекту. І є попередній проект висновку Венеціанської комісії, де вона вказує на суттєві недоліки цього законопроекту.

Очікується, що буде остаточне рішення Венеціанської комісії десь в листопаді. І ми це рішення дуже уважно вивчимо. Також ми б дуже хотіли що б і Комітет з прав людини, який власне відправив на нашу вимогу до Венеціанської комісії так само зауважив ці недоліки.

Ми запропонуємо удосконалити законопроект виходячи з українських реалій систематичних обмежень права на свободу зібрань. Тому що європейські реалії – це європейські реалії, а українські це трошки інакше.

Інститут “Республіка”, який Ви очолюєте, проводить моніторинг порушень права на мирні зібрання. Наскільки змінилася ситуація у цій сфері від часів інавгурації Януковича?

Я Вам хочу сказати, що порушень було дуже багато і за помаранчевої влади. Якраз в ці дні 2 роки тому, як за допомогою міліції депутат тоді опозиційної партії регіонів — Грицак, за допомогою тодішнього міністра з внутрішніх справ Луценка й за допомогою Беркута здійснив рейдерське захоплення Інституту «Республіка».

Біля 30 людей затримали міліціонери, в тому числі 8 журналістів. Але не  змогли пред'явити їм жодного звинувачення. Тобто це було незаконне затримання.

З приходом партії регіонів до влади тенденція порушень значно підсилилася. Влітку, коли була менша громадська активність, було менше фактів таких порушень. Але зараз починаючи буквально з 14 жовтня перекрили весь Хрещатик. З осіні, коли почалась нова хвиля громадської активності, ми знову бачимо численні порушення з боку влади.

Чи працює Громадська рада при МВС і чи робить вона щось, щоб зменшити хвилю масових вбивств і тортур в органах міліції?

Справа в тому, що формально громадська рада МВС розпущена, тобто наказ міністра не скасовано й вона продовжує існувати. І я думаю, що теперішній міністр Могильов не наважиться підписати указ про розпушення громадської ради, бо він тоді отримає великий шквал негативу в свою адресу.

На жаль ця громадська рада жодного разу не збиралась за Могильова і на численні звернення членів громадської ради, про те, що необхідно зібратися й обговорити важливі питання, і міністр ніяким чином не реагує. Але члени громадської ради продовжують займатися тим, чим вони займалися раніше, це відомі правозахисники й вони продовжують свою діяльність щодо боротьби з порушеннями прав людини співробітниками міліції, які ми спостерігаємо щодня у великій кількості.

 

Спілкувалася Ольга Раскіна, sprotiv.org

 

Читайте також:

Справа проти Гройсмана – справа проти всіх нас!

14 Червня

Заява громадських організацій про необхідність відхилити законопроект 2450, що обмежує право на мирні зібрання

Проблема №2450

9 років тому розпочалася акція протесту «Україна без Кучми»

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 20-10-2010 19:11 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100