23.04.2024 21:24 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Amnesty International вимагає від режиму Януковича гарантувати доступ до адвоката всім затриманим з самого початку

Amnesty International1Amnesty International закликає провести розслідування скарг на дії міліції у справі утримання під вартою впродовж трьох днів активістів правозахисного руху та колишніх в'язнів сумління.

Про це повідомила «Deutsche Welle» виконавчий директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур. 

Шістьох осіб, білорусів і українців, активістів міжнародного правозахисного руху та колишніх в'язнів сумління, протягом трьох діб утримували під вартою в Україні.

Двоє з активістів, яких затримали у Житомирі, заявляють, що їх били, а затримання відбувалося за дуже поганих умов, без доступу до адвоката чи будь-якої можливості зв'язку з зовнішнім світом.

Мазур каже, що випадок у Житомирі ілюструє давню проблему в Україні: людей, затриманих згідно з Адміністративним кодексом, можуть утримувати аж три доби без доступу до адвоката.

«Вони позбавлені гарантій, що можуть їх захистити від тортур», — каже представниця Міжнародної Амністії. 

За її словами, слід гарантувати доступ до адвоката всім затриманим з самого початку.  

Серед тих, кого затримали 3 листопада 2010 року, білоруський опозиціонер і музикант, колишній «в'язень сумління», координатор групи Amnesty International у Житомирі Ігор Коктиш.

Його цієї зими звільнили в Україні після трьох років утримання під вартою завдяки рішенню Європейського суду з прав людини. Згідно з ним, Коктиша не можна було передавати за екстрадицією до Білорусі через ризик тортур чи інших видів жорстокого поводження.

Затримання у Житомирі відбулося у зв'язку зі звинуваченням у зберіганні наркотиків.

Amnesty International закликає владу провести оперативне та неупереджене розслідування дій працівників міліції у цій справі, та, зокрема, розслідувати твердження про побиття Артьома Дубського та Ігоря Коктиша працівниками міліції, а також того, що працівники міліції проникли в квартиру без належного дозволу та з використанням обману. Крім того, Amnesty International, закликає владу зробити необхідні зміни в законодавстві, аби гарантувати доступ до адвоката всім затриманим з самого початку.

Координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман вважає, що події в Житомирі щодо Коктиша і його друзів мають ознаки провокації.

«Насамперед — з метою помститися Коктишу та його дружині за перемогу в Страсбурзі, а з іншого боку, послати чіткий сигнал втікачам з Білорусі, аби вони не розглядали нашу країну як таку, в якій можна отримати захист», — вважає Гройсман.

Він називає очевидним факт системних утисків правозахисників та громадських активістів. 

Серед найбільш резонансних випадків останнього часу Гройсман називає затримання та адміністративне покарання у вигляді арешту громадських активістів у Львові, обшук та «пограбування» в офісі Вінницької правозахисної групи, переслідування активіста з боротьби з порушеннями прав у психіатрії у Криму, намагання використовувати методи каральної психіатрії щодо профспілкового діяча та правозахисника Андрія Бондаренка з Вінниці, затримання громадських активістів, зокрема і Коктиша.

 

Довідка.

Ігор Коктиш утримувався під вартою більше ніж три з половиною роки з 25 червня 2007 року внаслідок запиту на екстрадицію зі сторони Білорусі через звинувачення у вбивстві, злочині за який у Білорусі передбачена смертна кара. Ігорю Коктишу вперше висунули звинувачення у січні 2001 року, проте у грудні 2001 року обвинувачення було зняте. Згодом він покинув територію Білорусі, у його відсутність кримінальна була повторно порушена і було винесено такий самий обвинувальний висновок у 2002 році. Його звільнили в Україні 2 лютого 2010 року після того, як Європейський суд з прав людини виніс рішення 10 грудня 2009 року, згідно з яким Ігоря Коктиша не можна було передавати за екстрадицією до Білорусі через ризик застосування тортур чи інших видів жорстокого поводження та смертної кари. Кримінальна справа за фактом вбивства проти Ігора Коктиша все ще відкрита.

Артьом Дубский, опозиційний активіст з Білорусі, був засуджений до двох років позбавлення волі в квітні 2008 року за участь у мирному протесті, проте цей строк було зменшено до одного року у липні 2009 року. Amnesty International вважає його в’язнем сумління; він був звільнений у травні 2010 та переїхав до України у червні.

 

Читайте також:

Білоруського дисидента Ігоря Коктиша знову затримали міліціонери

Менти білоруському опозиціонеру Артему Дубському розбили ніс та губу, а Ігорю Коктишу зламали палець

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 10-11-2010 11:04 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100