19.04.2024 22:07 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Янукович доручив Мінюсту переробити законопроект про мирні зібрання

2450-kvadt zakon1Президент України Віктор Янукович днями доручив Міністерству юстиції переробити законопроект «Про свободу мирних зібрань» (реєстраційний No. 2450) на основі коментарів та рекомендацій Європейської комісії «До демократії через право» (Венеціанської Комісії), повідомляє sprotiv.org.

«Для сталого функціонування демократичних інститутів та утвердження верховенства права» президент доручив Мінюсту «забезпечити супроводження у Верховній Раді України» законопроекту No. 2450 у відповідності до Резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) № 1755 від 4 жовтня 2010 року. Про це йдеться в Указі президента України No. 24/2011 «Про План заходів із виконання обов’язків та зобов’язань України, що випливають з її членства в Раді Європи» від 12 січня 2011 року. А у підпункті 7.5.2 Резолюції ПАРЄ № 1755 сказано, що Асамблея «просить Верховну Раду ухвалити Закон про мирні масові заходи на основі коментарів та рекомендацій Венеціанської Комісії».

У Київському осередку всеукраїнської молодіжної організації «Фундація регіональних ініціатив» зазначають, що "в середині жовтня 2010 року Венеціанська Комісія ухвалила спільну думку щодо українського законопроекту № 2450. Причому законодавча ініціатива піддалася розгромній критиці європейських експертів. Зокрема, у Комісії вимагають від законопроекту, щоб відсутність повідомлення про зібрання не була підставою для заборони зібрання" — заявила лідер ФРІ Олена Літвішко.

Олена Літвішко також нагадує, що нещодавно відбувся візит до Києва єврокомісара з питань розширення Європейського Союзу та європейської політики сусідства Штефана Фюле, ціль якого – узгодити план двосторонньої співпраці з українською владою на 2011 рік. За інформацією прес-аташе представництва Євросоюзу в Україні Давида Стулика, не в останню чергу комісара цікавила і свобода зібрань в Україні, на підставі якої ЄС хоче будувати свої відносини з Україною.

А 25 листопада минулого року Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо ситуації в Україні, у якій, зокрема, констатує, що свобода зібрань нашої країни опинилися під загрозою. Тому закликає українську владу повністю розслідувати всі повідомлення про порушення прав і свобод для виправлення будь-яких виявлених порушень. А також підкреслює, що співпраця влади з Європейською комісією «До демократії через право» (Венеціанська комісія) має вирішальне значення для забезпечення того, щоб законодавчі пакети реформ, які в даний час розробляються, були у повній відповідності з європейськими стандартами і цінностями. У резолюції щодо ситуації в Україні Європарламент також закликає всіх основних політичних зацікавлених сторін, включаючи український Уряд та опозицію, взяти участь в співпраці влади з Венеціанською комісією, та закликає українську владу запитувати у Комісії висновків щодо остаточних варіантів проектів законів.

Олена Літвішко також зазначає, що затведжений Указом Президента «План заходів» був підписаний главою адміністрації президента Сергієм Льовочкіним, який раніше висловлювався різко проти законопроекту №2450.

Liovochkin

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 18-01-2011 13:33 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100