28.03.2024 18:56 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Навіщо потрібна прокуратура, яка не хоче нас захищати від катів?

katuvanya1Прокуратура не побачила підстав для порушення кримінальної справи стосовно міліціонерів, які катували харків’янина Якова Строгана.

Нагадаємо, що резонансний випадок стався в серпні 2010 року. Міліціонери намагались здобути від чоловіка зізнання у злочині, якого він не вчиняв. І застосовували різноманітні засоби «переконання». Як то побиття, підключення напруги до чуттєвих частин тіла, заливання до горла нашатирного спирту.

Після того, як чоловік звернувся до відділу внутрішніх розслідувань зі скаргою на такі дії правоохоронців, та оприлюднив випадок у ЗМІ – його знов забрали до відділку, та знов катували. За словами очевидців, на його шиї виднілася червона смужка, наче його душили, на обличчі — гематоми.

Проте міліціонери зухвало заявили – Яків побив себе сам.

Чисельні гематоми, опік шлунку нашатирним спиртом,  покази очевидців, лікарів – все це не стало приводом для прокуратури порушувати кримінальну справу.  Які ж докази ще потрібні? Можливо смерть людини? Наприклад, щоб вона випала з вікна відділку. Хоча, і в цьому випадку завжди можна сказати про самогубство.  

Більше того, не захистивши Строгана, прокуратура, фактично, дала карт-бланш працівникам міліції і далі продовжувати подібні дії.  Відмову у порушенні кримінальної справи можна трактувати як сприяння розповсюдженню катувань в Харкові та у всій Україні. А також попередження всім, хто був підданий тортурам: «Для вас же краще не скаржитись, бо буде гірше!».

Очевидно, що в той час, коли посадові особи держави привселюдно визнають проблему існування катувань в Україні, прокуратура є тим органом, який не здатен з цим явищем боротися. Бездіяльність прокуратури сприяє безкарності та спонукає міліціонерів-катів на нові злочини.

Слід зазначити, що Європейський суд з прав людини неодноразово визнавав Україну винною у катуваннях. Прикладом можуть бути справи Давидов  та інші проти України, Афанасьєв проти України тощо. В Усіх цих випадках прокуратура не змогла провести належного розслідування та не побачила складу злочину в катуваннях. А компенсацію постраждалим за бездіяльність або не фаховість прокуратури заплатила держава з наших податків.

Виникає логічне запитання: А чи потрібна нам така прокуратура взагалі?

Відповідь прокуратури можна прочитати тут: Strogan-Prokuratura

 

Марина Говорухіна, Українська Гельсінська спілка з прав людини

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 31-01-2011 15:30 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100