26.04.2024 11:10 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Сергій Василюк: презентація нового альбому «Танець серця» 2 квітня. Інтерв’ю

Vasyluk Sergyi1Сергій Василюк, лідер українського фолк-метал-гурту «Тінь сонця». У 2005 році Закінчив НПУ ім. М. Драгоманова, займається музичною і культурно-проcвітницькою діяльністю.

Коли Ваш гурт було створено, які пісні виконуєте і на яку аудиторію орієнтуєтесь?

Гурт було створено вже доволі давно – у 1999 році. За цей час ми встигли записати 5 альбомів, з них два видані, ось зараз видаємо третій. Крім того минулого року виданий мій власний акустичний альбом. Головні наші стилістичні та ідеологічні напрями – виховання української молоді та соціуму в цілому в традиціях небайдужості, пам'яті і знання свого коріння та готовності боротьби за краще.

Розкажіть, будь-ласка, детальніше про ті Ваші музичні альбоми, що вже були видані.

Перший альбом «Святість Віри» був записаний у 2002 році. Найвідоміша композиція з цього альбому – це романтична баллада «Де зорі нагадують тебе». Але цей альбом не був виданий.

Перший наш виданий альбом, «Над Диким Полем», вийшов у 2005 році, основна його тематична  спрямованість – перенесення в сучасність славетних символів запорізького козацтва. Він був відомий у час помаранчевої революції і ми, наприклад, ним завершували опозиційний концерт «Авангард перемоги», стоячи на площі у 2004 році.

Був також демо-альбом «За межею» з піснями того ж часу, які не вмістилися у «Над Диким Полем». У 2007 році ми привенули до себе увагу альбомом «Полум'яна Рута», найвідоміші композиції з нього: «Пісня Чугайстра» і «Козаки».

І тоді нам вдалося перше сольне шоу у Києво-Могилянські Академії. Була переповнена тисячна зала і це було, дійсно, дуже приємно.

Які саме пісні Ви виконуєте: авторські чи українські народні? Які переважають у Вашій творчості?

У нашій творчості переважають авторські пісні, але є і народні, зокрема, у новому альбомі буде пісня на народні слова про створення світу – «Золотослов», які ми поклали їх на музику. У «Полум’яній Руті» є народна пісня «Кривий танець». А на своїх акустичних концертах я часто виконую «Ген в Карпатах є старенька хата», «Засвіт встали козаченьки», «Там, Де Ятрань круто в’ється». Я дуже люблю народні пісні.

Як можна охарактеризувати ваш музичний стиль?

З ідеологічної точки зору, наша музика дуже різна: вона має і патріотичні, і особистісні, і природоохоронні теми. Загалом – це змістовний український рок, якого зараз, на жаль, дуже мало.

Ви згадали, що нині видаєте новий альбом. Коли буде його презентація?

Презентацію нашого третього альбому, який називається «Танець серця» заплановано на 2 квітня.

Захід відбуватиметься в Києво-Могилянській Академії, а саме в її культурно-просвітницькому центрі (вул. Іллінська, 9). О 19.00 годині відбудеться сам концерт, а о 17.00 прес-конференція. Вхід – 50 грн, а для студентів і школярів – 40.

Чи вважаєте Ви за потрібне, зважаючи на формат Вашої музики і групи, знімати відео кліпи?

Ми зняли один кліп на пісню «Місяцю мій» з нового альбому. Цей кліп – міфічна історія про кохання двох сердець, про їх боротьбу за життя, в прямому сенсі (режисер і сценарист – наш друг, Анатолій Попель). Сама пісня навіяна, значною мірою, нічним старим Києвом, який я дуже люблю.

Vasyluk Sergyi klip1

Я вважаю, що кліпи потрібні, адже вони додають певних барв до творчості гурту, цікавою є співпраця з режисерами, коли ти можеш побачити їх думку, ну, і плюсом для гурту є також показ по телебаченні, що теж багато чого означає.

Ви часто берете участь у акціях вшанування українських героїв, які боролися за незалежність, наприклад Миколи Міхновського, героїв Крут? І з чим це пов'язане для Вас особисто?

Так, намагаємось брати учать. Це пов'язано власне з тим, що ми прагнемо нагадувати нашим громадянам, хто є в пантеоні наших героїв, кого слід пам'ятати і вшановувати. Ми брали участь у вшануванні пам'яті армії УНР, партизанів Холодного Яру та багатьох інших наших героїв. Щодо Миколи Міхновського, то, я вважаю, що це один із найвидатніших наших діячів, який достойний стояти на найвищому щаблі, разом із Тарасом Шевченком, Іваном Франком і Степаном Бандерою. Тому що це людина, яка першою аргументувала доцільність створення незалежної і самостійної України ще у 1900 році.

А як щодо Вашого партійного членства? Які політичні погляди Вам до душі? І чи долучаєтесь до різноманітних громадських акцій?

Я – позапартійний. Щодо поглядів, то я маю симпатії до тих політиків, які словом і ділом дбають про розбудову України і у економічному, і у культурному плані.

Ми – громадяни зі своєю позицією, соціально-активні, долучаємось до природоохоронних акцій, до акцій захисту архітектури, зокрема Києва. Нам багато речей є дорогими, в тому числі і патріотичні теми. Усе це взаємопов’язане. Почуття власної гідності включає почуття національної гідності, почуття любові до свого міста, до своєї природи.

Серед артистів є дуже популярною участь у передвиборчих турах, концертних програмах. Під час виборів президента України Юлія Тимошенко профінансувала тур «З Україною у серці». Чи брали Ви участь у цьому турі? Якщо ні, то чому? Чи залучалися Ви до інших подібних заходів?

Напередодні президентських виборів ми не брали участі у подібних заходах. Чому не були у турі «З Україною у серці»? Думаю, тому що у ньому брали участь Потап і Настя Каменських, Наталя Могилевська. Куди ж нам до них? (іронічно). Це ж такий взірець патріотизму і серйозної думки у піснях – дуже свідома музика…

Той тур, який вона влаштувала – це просто ганьба. До речі, я знаю, багатьох людей, в тому числі із прес-центру БЮТ, які просто «плювалися» на цей захід.

Можливо, саме це теж знизило її шанси у результаті?

Не виключено. Скоріш за все вона програла через те, що помаранчевий електорат зменшився, значна його частина була розчарована, люди просто не голосували і навіть переходили на бік іншої сили.

Де можна знайти інформацію про Ваш гурт в Інтернеті? Де можна послухати Ваші пісні?

Усі наші пісні є в соціальній мережі «Вконтакте». Є також офіційний сайт: http://sunshadow.com.ua.

Відео наших виступів можна легко знайти на Youtube. Раджу подивитися наш виступ на фестивалі «Захід», що відбувся в серпні минулого року. Це дійсно був дуже якісний фестиваль!

 

Спілкувалися Вадим Гладчук та Аліса Мотошина, sprotiv.org

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 1-04-2011 23:14 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100