11.05.2024 06:07 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Сюрприз від Януковича

Янукович не втомлюється дивувати. Слідом за тортом до Дня журналістики, він підписує закон, що може поставити хрест на свободі слова в країні.

Лише три тижні тому під час одного зі своїх рідкісних спілкувань з журналістами, Президент Віктор Янукович в котрий раз намагався виставити себе демократичним лідером та поборником свободи слова.

Намагаючись справити позитивне враження, Янукович пообіцяв створити спеціальну комісію з розслідування будь-яких порушень журналістських свобод. Також, присутнім на зустрічі журналістам було обіцяно особисте втручання президента у випадку, якщо права будь-якого журналіста буде порушено.

Ось чому було особливо прикро, коли та ж сама людина ставить свій підпис на законі, що ставить під загрозу вільну та чесну журналістику в країні.

Проігнорувавши заклики медіа-активістів накласти вето, Янукович підписав Закон про судовий збір, що відкриває шлях до гігантських судових позовів про відшкодування моральних збитків проти журналістів та ЗМІ.

За інформацією експертів з київського Інститута Медіа Права, новий закон, що набирає силу 1 листопада, зробить судові позови про моральні збитки набагато простішими.

Наприклад, аби подати позов на відшкодування моральних збитків на 1 млн грн – достатньо аби припинити діяльність більшості українських ЗМІ – потрібно буде сплатити лише 2,880 грн.

Новий закон припиняє дію попереднього декрету Кабміну, за яким позивач, що бажає подати позов про відшкодування моральних збитків на суму, що перевищує 170 тис грн, повинен сплатити за судовий розгляд 10% від бажаної суми. Цей пункт мав на меті захист ЗМІ від невиправдано завищених сум відшкодувань.

Натомість, новий закон дозволяє фактично необмежені позови проти журналістів, що ще більше обмежить свободу слова в країні – особливо з огляду на сумновідомому непрозорість та несправедливість вітчизняних судів.

В цьому контексті, заяви президента про свободу слова виглядають порожніми балачками.

Новий закон може призвести до того, що свобода слова стане розкішшю, які українські журналісти та ЗМІ просто не зможуть собі дозволити.

 

kyivpost.ua

 

Читайте також:

Охорона Януковича побила журналіста Сергія Андрушко. Фото. Відео

Охорона Януковича знову перешкоджала журналістам. Відео

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 1-08-2011 11:01 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100