23.04.2024 21:35 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Андерс Аслунд: Путін ненавидить Януковича, як і Ющенка

Український прем'єр Микола Азаров, промовляючи на Міжнародній конференція в Криму, Ялтинська європейська стратегія, закликав, аби Угода про асоціацію з Європейським Союзом в обов'язковому порядку включала пункт про європерспективу України.

Про це говорив і президент Віктор Янукович, згадуючи також і взаємини з Росією, зокрема, у газовій сфері.

Кореспондент ВВС Андрій Кравець запитав в учасника конференції, спеціаліста зі Східної Європи, професора Петерсонського інституту в США Андерса Аслунда, як він оцінює заяви Віктора Януковича про доцільність використання саме української української ГТС замість того, аби споруджувати нові газові магістралі, приміром, Південний потік.

А. Аслунд: Янукович намагається знайти вирішення проблем, але головна з них полягає в тому, що Путін вже визначився, що газові потоки не повинні йти через Україну. Тобто не буде ніякого транзиту.

Звернення до Міжнародного суду щодо газових домовленостей між Україною і Росією 2009 року є нереалістичними. Дивно чути про це. Важливим для України на сьогодні є розробка довгострокової енергетичної політики і накопичення фінансів для задоволення ринкових вимог.

ВВС Україна: Які перспективи взаємин України і Росії?

А. Аслунд: Видається, що Путін ненавидить Януковича. Так само, як він ненавидів і Ющенка. Та й спочатку великої любові не було. Потім виникли газові проблеми. А Путін – це не та людина, яка вибачає щось кому-небудь.

ВВС Україна: Що в цій ситуації має робити Україна?

А. Аслунд: Забути про Росію. Подивіться, що зробила Польща. Вона має третину споживання газу від того обсягу, що споживає Україна. А в неї практично таке ж населення. Україна могла б забути про російський газ. Вона могла б збільшити вдвічі видобуток власного палива і використовувати його ефективніше. Можна вдатися до активних розробок на шельфі, але всьому цьому заважає непрозора система в газовій сфері. Існує корупція.

ВВС Україна: Як оцінюють на Заході судові процеси над Тимошенко, Луценко та іншими колишніми урядовцями?

А. Аслунд: Ці справи могли би бути закриті якнайшвидше. Я думаю, що і Янукович близький до розуміння цього. І це ми почули від українського президента, коли він відповідав на запитання. Зокрема, коли він говорив про Ющенка, який звинувачував Тимошенко.

ВВС Україна: Які ваші прогнози щодо майбутнього України?

А. Аслунд: Україна має отримати асоціацію з ЄС. Але є одна нагальна проблема – це судові процеси над Тимошенко і Луценком. Вони мають відбуватися в демократичному руслі. Це буде корисним для самої України. Щодо Міжнародного валютного фонду, то навряд чи Україна отримає гроші. Одна з проблем – Україна має збільшити ціну на газ для населення, що є однією з умов МВФ. Поки вона цього не зробить, вона і надалі залежатиме від російського палива. Янукович багато говорив, що ЄС – є найпершим завданням України. І всі розуміють, що Митний союз в рамках СНД не є правильним вибором для України.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 17-09-2011 21:29 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100