16.04.2024 19:58 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Катерина Чепура («Відсіч»): «Бютівці за останні півмісяця остаточно довели, що Україна їм до одного місця!» Інтерв’ю.

Катерина Чепура з 2004-го — активістка «Пори» (чорної) далі Альянс Майдан, тепер громадський рух «Відсіч». Громадською діяльністю займається з 17 років. Зараз працює режисером і сподівається, що колись настане час коли можна буде цілковито присвятити себе мистецтву.

 

Коли в Україні відбудеться революція? Тільки недавно ви кричали: «Ви нам корупцію – ми вам революцію».

Я сподіваюсь, що через років півтора – два.

А що саме стане підставою для революції, хто буде її рушійною силою?

Я думаю, якщо революція відбудеться, то рушійною силою буде народ, тому що на сьогодні люди дуже зневірені у всіх лідерах і політиках. Ніхто не зможе нікого підняти. Юля розчарувала всіх, Ющенко розчарував всіх, а Янукович тим більше – своїми псевдоекономічними реформами. І відповідно, якщо революція і буде, то по-перше вона буде мирною, а не насильницькою.

Майдан – 2?

Щось в такому дусі, але не зовсім. Я дуже сподіваюсь і тенденція до того йде, що зараз починаються створюватися ятки опору на місцях. На «Майдані — 2004» було не так. Було все більш централізовано, була мережа «Нашої України», яка централізовано займалась будуванням опору владі. Зараз так: афганців не задовольнили – вони прорвались і пішли щось зробили, не влаштовують освітні реформи – піднялись вчителі і студенти. Коли всі вони об’єднаються в широкий рух тоді і буде революція.

Регіонали кажуть, що там не було офіційних афганців, а були лише БЮТівці.

Це неправда. Я навмисно туди пішла, коли прочитала про це в Інтернеті. Там справді були афганці. Я думаю, що революція буде, коли таких маленьких вогників стане дуже багато, коли кількісні показники перевалять над якісними. Коли невдоволені вчителі об’єднаються з невдоволеними афганцями і підприємцями.

Що може стати причиною революційних настроїв? Я бачу, що ви і «Відсіч» ставите питання в основному по освіті: Табачник вводить русифікацію освіти, відбувається переписування історії України на догоду Кремлю.

Не тільки. Відсіч ставить багато питань і історія це далеко не перше – це гуманітарна сфера в яку кожного разу лізуть політики, коли приходять до влади і кожного разу критикують попередників за це, але все одно лізуть. Відсіч виступає проти політики влади і деукраінізації в широкому сенсі цього слова, тобто, йдеться не лише про мову і культуру, а про економічні та територіальні поступки Росії також (як це було з Чорноморським флотом).

Тоді ви маєте зараз підтримувати Януковича, який не віддає газотранспортну мережу Росії.

На відміну від його попередників у нього спрацьовує такий бандитський патріотизм, який не хоче віддавати своє. Але в цьому і вся небезпека, Янукович зараз грається в таку гру, що доведеться віддати дуже багато. Останнє, що заявила Росія, що російському народу не вигідно знижувати ціну на газ і тому вони пропонують митний союз. Зараз, якщо ми вступимо в митний союз – це катастрофа для України.

Янукович намагався гратися з Росією. Він же віддав перебування Чорноморського флоту. Саме в цьому і полягає небезпека, адже, зрештою, ми не знаємо, що ще захоче віддати Росії Янукович.

Він вже наче намагається диктувати свої умови.

Це зрозуміло, але ми без російського газу не зможемо.

А вони без української труби.

Янукович робить зараз правильно, але тут питання наскільки він довго буде це робити. З часом ми побачимо справжню мету і справжне обличчя «гаранта», як це було з  БЮТом і Юлею, які за останні півмісяця остаточно довели, що Україна їм до одного місця.

Чим саме?

Заявою Турчинова. Спочатку це була гра в кішки-мишки, десь поза кимось. Юля закликала Європу підтримувати Україну. Але нещодавно була заява Турчинова, який відверто сказав, що ми закликаємо Європу відмовити у всьому Україні поки Юля сидить. Тобто на Україну йому байдуже – його хвилює Юля. Хай українці дохнуть з голоду, хай Україну відкидають на десятки років назад у її розвитку, головне – це Юля, ціна не має значення. Фактично БЮТівці показали своє справжнє обличчя, тому що вони пішли в ва-банк, і у них немає ніякого виходу. Юля сидить. Європа може і виступила проти, але особливо не кидається її захищати.

Які у вас плани на майбутні акції?

Найближчим часом ми плануємо кампанію проти законопроекту Ківалова-Колесніченка «Про засади державної мовної політики». Це фактично переписаний законопроект «Про мови в Україні» який є інструкцією по знищенню української мови. Також плануємо продовжувати протести проти Дмитра Табачника.

А паспортизація валютного обміну?

Це теж погано, але ми про це навіть не говорили, тому що це все дуже швидко відбулося у нас ще не було зборів і ми не обговорювали цю тему. У нас безлідерна структура, я не можу ні за кого розписуватися і можу говорити лише те, що ми вирішили.

А Свистович, що не лідер?

Ні, Свистович один з активістів, такий як я і купа інших людей. Це легко можна перевірити, прийшовши до нас на збори, і подивившись, як все відбувається.

Я бачив фото, де ви на природі сидите 🙂

У нас все дуже неформально відбувається і вирішується. Наприклад, що стосується сьогоднішньої акції, то Свистович був проти, щоб ми на неї йшли.

Сьогоднішня акція була не «Відсічі», а когось іншого?

Ні. Ми співпрацюємо з різними організаціями, ми поза ідеологічні і якщо якась організація виступає проти поганих дій влади – ми підтримуємо. Ми вважаємо, що всі повинні об’єднатися проти Януковича і його компанії.

Ви ж тільки казали, що він правильно робить, а тепер проти?!

Ми проти дій влади, а не проти влади – це дуже важливий момент. Коли влада робить погані речі на владу треба наїжджати, коли робить хороші – хвалити. Власне Янукович зараз дуже мало хорошого робить і його мало за що можна похвалити.

 

Спілкувався Вадим Гладчук, sprotiv.org

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 27-09-2011 0:01 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100