25.04.2024 12:16 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Ніко Ланге: Меркель важко уявити поруч з Януковичем на Євро-2012

Його протримали 10 годин у Бориспільському аеропорту разом з нелегальними мігрантами, не пояснюючи причини і не впускаючи в країну.

Загалом він розчарований, що за останні два роки в Україні намітились негативні тенденції в економічному, а особливо політичному житті. Однак, не зважаючи на це, директор київського представництва Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланге не втратив оптимізму щодо країни, яка за 5 років його пербування тут, встигла стати дорогою його серцю.

Фонд Конрада Аденауера відомий тим, що його фінансуванням і підтримкою займається керівна партія Німеччини Християнсько-демократичний союз, а до його керівного складу входить канцлер Німеччини Ангела Меркель. Реалізуючи на практиці основні засади німецької зовнішньої політики, фонд займається політичним аналізом суспільноважливих змін та підтримує демократичний розвиток та економічні перетворення у більш ніж 120 країнах світу. В Україні інституція діє з 1994 року.

Ланге приїхав до Києва у грудні 2006, маючи досвід роботи у берлінському офісі Фонду Конрада Аденауера, а перед цим – у Фонді Роберта Боша в Росії. Вільно володіючи російською, німецький експерт, активно взявся за вивчення української, яку опанував, як він сам розповідає, слухаючи радіо.

Ніко Ланге

Національність: німець

Вік: 36

Посада: Керівник представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

Час перебування в Україні: 5 років

Секрети успіху в Україні: «Дуже важливо від самого початку знати мову і [...] брати участь [у щоденному житті] напряму, говорити з політиками за кавою без перекладачів. Все, що для цього потрібно – самодисципліна. Мову може вивчити лише дуже само-дисциплінована людина.»

Ланге запевняє, що вважає Україну чудовою країною з чудовими людьми, які заслуговують на те, аби бути частиною Європейського Союзу і жити за європейськими стандартами. Однак політична боротьба, клановість і корупція унеможливлюють швидкий розвиток, на який всі так сподівалися після багатообіцяючої Помаранчевої революції.

«Після дуже позитивного прогнозу для України, не зважаючи на всі проблеми, всі думали, що тенденція розвитку буде в правильному напрямку, зараз багато людей сумніваються, чи Україна рухаються у правильному напрямку», – каже Ланге, сидячи у своєму офісі на Печерську в Києві.

За останні два роки, протягом президентства Віктора Януковича, політичний і бізнес-клімат у країні погіршуються, зазначає експерт. З одного боку представники влади постійно заявляють про стратегічний курс на інтеграцію з Європейським Союзом, а правоохоронні структури у той же час «поводяться з іноземцями так, наче вони небезпечні для країни».

В останньому Ланге встиг переконався на власному досвіді.

Повертаючись до Києва після чергового відрядження 26 червня 2010 року, Ланге відмовили у в’їзді в країну, де він на той час проживав з сім’єю уже три з половиною роки. За вказівкою СБУ прикордонники 10 годин протримали експерта у транзитній зоні аеропорту Бориспіль у приміщенні для нелегальних мігрантів, не пояснивши причини затримання. Керівник українського Фонду Конрада Аденауера втручався у справи, які входять до внутрішньої компетенції України, пояснила Прокуратура через місяць після інциденту.

У політичних колах подейкують, що Ланге вдалося звільнити лише після втручання вищих посадових осіб Німеччини. Щоб уникнути міжнародного конфлікту, німецька сторона, однак, сприйняла випадок як непорозуміння.

Затримання Ланге – не єдине «непорозуміння», яке стоїть на шляху європейської інтеграції України.

Коментуючи останній саміт Україна-ЄС, який проходив у Києві 19 грудня, Ланге каже, що Україна втратила шанс підписати вирішальну угоду про асоціацію з ЄС через засудження лідера опозиції Юлії Тимошенко до семи років позбавлення волі.

«Саміт – це крок назад, але ми всі знаємо чому, – каже Ланге. – Політичні критерії було чітко викладено. Тепер все залежить від рішення українського президента та від здатності українського суспільства вимагати позитивного рішення від нього».

У таких політичних умовах Ланге «важко уявити, що Канцлер Меркель сидітиме поруч з президентом Януковичем і спостерігатиме за грою німецької команди [під час Євро 2012] у той час, як Юлія Тимошенко залишатиметься за ґратами, а судова система продовжуватиме переслідувати опозицію».

У той час, як підписання угоди про вільну торгівлю та асоціацію з ЄС залишатиметься важливим питанням у 2012 році, Ланге вказує на одну принципову рису, яка відрізняє стиль європейської політики від української.

«В Європейському Союзі політики пишуть «есемески» один одному, телефонують один одному, обговорюють питання неформально, – каже Ланге. – Якщо Україна хоче бути успішною на європейській арені українські, політики повинні навчитись виходити на контакт з потрібними людьми, слати їм смс, дзвонити їм і бути постійно на зв’язку. А не проводити ось ці строгі, офіційні зустрічі [радянського зразка].»

Говорячи про економічну співпрацю, Ланге зазначає, що за 20 років української незалежності Німеччина інвестувала в Україну близько $7,3 млрд, посівши друге місце, після Кіпру, у списку найбільших українських інвесторів. Однак з німецької точки зору, ця сума далеко не астрономічна, зважаючи на те, що розмір німецьких інвестицій у сусідні Угорщину та Польщу більші у кілька разів. Більше того, близько $5 млрд. прямих інвестицій з Німеччини в Україну надійшло після приватизації «Криворіжсталі» Mittal Steel, яка відбувалась за допомогою німецької компанії-посередника.

Німеччина, економічно найпотужніша країна Європи, не поспішає вливати свій капітал в Україну, через те, що іноземні інвестори тут не можуть змагатися на рівних з впливовими бізнес-групами, пов’язаними з партією влади, пояснює Ланге.

Окрім євроінтеграції, однією з важливих тем у 2012 році у Фонді Конрада Аденауера вважають підготовку і проведення виборів до Верховної Ради України, які стануть лакмусовим папірцем для чинної влади на здатність провести чесні та вільні вибори. Експерти фонду консультуватимуть членів виборчих комісій щодо змін до виборчого законодавства, а також організують власну місію спостерігачів, як це робилось під час кількох попередніх виборів.

Говорячи про своє можливе заміщення на посаді керівника українського відділення фонду, Ланге каже, що жодного рішення з цього приводу прийнято не було. Однак, навіть якщо його ротація відбудеться, він залишатиметься на зв’язку з Україною. І, судячи з його попередньої діяльності, залишатиметься досить критичним.

«Іноді справжні друзі – це ті, які можуть виступити з конструктивною критикою, підштовхуючи таким чином до розвитку», – запевняє Ланге, таким чином вкотре намагаючись подолати стереотип, що Німеччина насправді не хоче бачити Україну  членом європейської родини.

 

Оксана Фарина, Kyiv Post

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 13-01-2012 14:19 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100