20.04.2024 14:36 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Міліція? Поліція? Жандармерія?

«…а вы, друзья, как не садитесь,

Всё в музыканты не годитесь»

(з байки Крилова «Квартет»)

Існує такий вислів: «як корабель назвеш-так він і попливе».

Одразу, після жовтневого перевороту, в Росії було створено міліцію. Пам’ятаєте оте ленінське: «…всякая революція только тогда чєгото стоіт, когда она умєєт защіщатся». Ото ж для захисту «комуністичної революції» й було створено міліцію. Тобто для захисту верхівки заколотників.

За визначенням словника: – міліція – це тимчасові  збройні формування. Тимчасовість радянської міліції затягнулася  майже на сотню років. Поліцією (так звуться правоохоронні органи у більшості демократичних країн) — радянська  міліція так і не стала з тієї простої причини, що вона слугувала не захисту прав та свобод радянського народу, а була карально-репресивним органом та органом захисту комуністичної влади. Після проголошення Незалежності – в Україні влада залишилася комуністичною. Тому й міліція залишилася – міліцією. У державах, які зуміли позбутися комуністичного правління, міліцію замінили поліцією (яскравим прикладом можна вважати Грузію) Саме замінили, а не перейменували, як у Росії. Перейменування не змінило сутності – міліція так і залишилася каральним органом та захисником правлячої верхівки.

Щодо української міліції. Приклад Грузії звісно надихає. Але є маленький суттєвий нюанс. Президент Грузії – «не був, не має, не притягувався». За роки Незалежності було декілька спроб змінити  назву міліції в Україні. Які тільки аргументи не приводили проти назви – поліція. Головним аргументом було те,що народ не сприйме такої назви тому, що в нього поліція асоціюється з добою  війни, німецької окупації та поліцаями.  Повнісінький абсурд. Народу, по великому рахунку, глибоко «начхати» на назву органу, який його буде захищати від злочинців. Аби він був ЗАХИСНИМ, а не каральним  та наскрізь корумпованим. Бо ні для кого не секрет, що самими корумпованими органами в нашій державі є правоохоронні, контролюючі та органи управління. Ще з часів президентства Кравчука й по сьогоднішній день, періодично правоохоронцям  суттєво підвищують зарплати . Аргумент для підвищення «вбивчий» – щоби не брали хабарі!  І що не беруть?  Боротьбу з корупцією в Україні ведуть найкорумпованіші органи. Тому й відповідний результат. Сучасний  український правоохоронний «корабель», як не перейменовуй,  залишиться карально-репресивним,  корумпованим  органом на службі правлячої верхівки.  Нещодавні події є яскравим тому прикладом. Боротися зі злочинністю постійно, щось заважає. Зате для боротьби з опозиціонерами – «завжди готові» Дивує лише заповзятість з якою вони це роблять. Хоча, мабуть за ЦЕ їм і підвищують зарплати.

Для реформування міліції потрібні кошти й не маленькі. Заміна уніформи, посвідчень тощо. Навіщо витрачати силу силенну грошей, якщо результат буде нульовий. Знову реформи заради реформ? Чи чергова піар – акція? А «нові» ініціативи нового міністра внутрішних справ схожі на звичайнісіньке намагання надати позитивного іміджу його відомству. Всілякі гарячі лінії, телефони довіри і т.ін. – вже проходили. Тільки повна заміна особового складу МВС могла би щось змінити на краще. А яку назву матиме реформоване відомство і як будуть називатися охоронці правопорядку – не суттєво.

Але все це стане можливим лише за умови зміни влади на  демократичну.

 

Олександр Денисов, голова Харківської обласної (крайової) організації Народного Руху України

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 6-02-2012 20:02 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100