19.04.2024 08:40 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Закон про референдум суперечить кільком рішенням Конституційного суду

Закон про всеукраїнський референдум був прийнятий з порушенням процедури, незважаючи на негативний висновок юридичного управління Верховної Ради. До того ж норми цього закону суперечать нині діючій Конституції, це підтверджують декілька рішень Конституційного суду, тому на прикладі цієї ситуації можна стверджувати, що в Україні не існує права.

Про таке в ефірі 5 каналу заявив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

«Нажаль, ми маємо ситуацію, коли право нічого не вирішує. У нас, це сьогодні абсолютно впевнено можна заявляти – в нас нема права, у нас є свавілля, свавілля влади, яка вирішує, коли і яке рішення приймати Конституційному суду, коли яке рішення приймати Верховній Раді. З приводу закону про референдум – його розглядали, формально, в режимі повторного другого читання, але прийняли в редакції першого читання без будь-якого обговорення і голосування поправок, такої процедури взагалі не передбачено, на це пішло 10 хвилин. Висновок юридичного управління був, але цей висновок був однозначно негативний», – зазначив Коліушко.

«Насправді, якщо навіть не довіряти нашому прочитанню Конституції, то треба звернутися до рішень Конституційного суду, як би ми там до нього не ставились, але в кількох рішеннях Конституційного суду є прямі посилання на те, що вносити зміни в Конституцію можна тільки в порядку, визначеному Конституцією. Тобто це має бути відповідно до 13-го розділу Конституції, Верховна Рада за відповідною процедурою. Альтернативи цьому Конституція не дає. Складніше питання щодо нової Конституції, але знову ж таки, 5 стаття говорить, що це робить народ, але Конституційний суд сказав, що це робить народ в порядку, визначеному Конституцією і законом. Тобто треба було спочатку внести зміни в Конституцію і прийняти закон про прийняття нової Конституції, і це не може бути просто закон про референдум. Чим відрізняється узурпаторський референдум, від демократичного? Відрізняється процедурою, і тим, що виноситься і як виноситься на цей референдум», – зауважує експерт.

Нагадаємо, 26 листопада 2012 року диктатор Янукович підписав закон про всеукраїнський референдум.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 28-11-2012 12:09 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Комментарии запрещены.

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100