26.04.2024 07:09 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Венеційська комісія занепокоєна українським законом «Про референдум»

Європейська комісія «За демократію через право» занепокоєна ухваленим парламентом та підписаним президентом Віктором Януковичем законом, що передбачає можливість внесення змін до Основного закону через загальний референдум.

Про це сказав секретар Венеційської комісії Томас Маркерт у Києві 6 грудня 2012 року.

За його словами, занепокоєння законом «Про референдум» висловили багато членів Конституційної асамблеї, а Венеційська комісія розділяє їхню думку.

Томас Маркерт зазначив, що зміни до Конституції можна вносити тільки на основі широко консенсусу більшістю в парламенті. Референдум у питанні внесення змін до Основного закону може бути тільки доповненням у процесі.

Натомість радник президента Марина Ставнійчук запевнила секретаря занепокоєної комісії, що зміни будуть ухвалюватись тільки в тому порядку, який передбачає сама Конституція – тобто Верховною Радою України.

Нагадаємо, Віктор Янукович підписав закон «Про референдум» 27 листопада. Документ одразу ж розкритикувала низка експертів, які, зокрема, зазначали, що відповідно до документу референдум може провести «будь-яка група сепаратистів або психічно нездорових людей».

Також висловлювались побоювання про те, що через референдум до Конституції можуть внести такі зміни, що продовжать або розширять повноваження президента попри написане в Основному законі.

Проте представники влади, серед них міністр юстиції України Олександр Лавринович, запевняли, що усі страхи є марними і Конституцію ніхто не порушуватиме.

Венеційська комісія — дорадчий орган Ради Європи з питань конституційного права, що надає висновки про відповідність проектів законодавчих актів європейським стандартам і цінностям. Членом комісії від України є радник президента Марина Ставнійчук.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 6-12-2012 23:43 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100