19.04.2024 21:04 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Марш, марш Домбровський!

Так називається польський гімн. І звичайно, коли чую я прізвище депутата Домбровського, то відразу його згадую. Згадую ще й тому, що 11 округ, на якому Домбровський переміг міг опинитися серед тих, де визнано було б іншого переможця, або призначено повторні вибори. Але не опинився. Хтось невидимий, але чітко ідентифікований, наказав комісії порахувати бюлетені, саме так, як це було вигідно Домбровському і відмовив його конкурентці Наталі Солейко у забезпеченні судових позовів. А тепер цей невідомий намагається уже позбавити Домбровського, а разом із ним і Балогу-брата депутатських повноважень. Я навіть уявляю, як це відбувається. Один невідомий каже іншому:

— «Выгони их нахрен из совета! Они нас кинули, не пошли в большинство, так пусть теперь идут нахер!»

— Но мы же так не можем!

— Не можешь, так сам туда пойдешь. Хотел суды контролировать – вот и контролируй!"

Діалог цей, звичайно, уявний, але, думаю, що близький до реального. Згідно зі статтею 81 Конституції України повноваженння депутата у такий спосіб не припиняються. Перелік підстав, за яким депутат позбавляється повноважень може бути змінений лише, якщо ці зміни будуть внесені до Конституції. А зміни до Конституції вправі вносити Верховна Рада, а тлумачити Конституцію – Конституційний суд, а ніяк не Вищий адміністративний суд.

Відповідно до рішення Конституційного суду України від 30 жовтня 1997 року у справі N5-зп винятки з конституційних норм встановлюються самою Конституцією, а не іншими нормативними актами.

З таким же успіхом Вищий адміністративний суд міг визнати Віктора Януковича Президентом Бразилії або призначити його водієм голови цього ж суду. Ці рішення були б рівно на стільки ж законними, як і рішення про позбавлення повноважень Балоги та Домбровського.

Я вирішив написати цей блог, даючи таким чином відповідь на запитання, які ставили мені журналісти з різних видань про моє ставлення до цього абсурдного рішення та про його причини. Я негативно ставлюся як до відмови у задоволенні позовів Наталі Солейко, так і до абсурдного так званого позбавлення повноважень Домбровського. Це два незаконнх рішення. Їхня причина таж сама, через яку канал, де я колись працював, позбавили частот, Луценка і Тимошенко ув'язнили, а вибори у багатьох регіонах фальсифікували. Причини в тому, що поступово ми перетворюємося у диктатуру. І навіть маленька спроба зберегти гідність, яку продемонстрували Балога та Домбровський, за нашими «понятіями» має бути покараною.

 

 Микола Княжицький, журналіст, народний депутат України

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 11-02-2013 23:01 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100