29.03.2024 09:54 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Режим Януковича оголосив війну журналістам: обмежує права, позбавляє акредитації та тягне до суду

 

 

Протягом останнього року журналістів двічі намагались позбавити акредитації до Кабміну та Верховної Ради через акції протесту, а також відгороджували від урядовців стрічками, забороняли знімати міністрів на мобільні телефони та вставати з плакатами під час виступу президента.

Останній випадок стався 25 травня 2013 року в Броварах у парку «Перемога» під час демонтажу паркану навколо незаконної забудови підприємством, яке належить особистому масажисту Миколи Азарова Сергію Федоренко. Молодики характерної зовнішності на очах у міліції побили журналіста місцевого порталу «Маєш право знати» Андрія Качора.

Міліція спостерігала за побиттям і в інцидент не втручалася. Натомість затримала двох активістів ВО «Свобода» Миколу Смірнова і Руслану Ткаченко, які брали участь в демонтажі паркану.

22 травня на засідання уряду, коли журналісти повернулись спинами до прем’єр-міністра Миколи Азарова та урядовців. В такий спосіб працівники ЗМІ вимагали  розслідування побиття телекореспондента «5 каналу» Ольги Сніцарчук і фотокореспондента газети «Коммерсант» Влада Соделя під час політичних акцій в Києві.

Азаров обурився такою акцією, назвавши її «концертом», попросив журналістів вийти та «не перетворювати засідання в цирк», а також поставив вимогу позбавити представників ЗМІ акредитації. Таку ініціативу підтримали народні депутати від ПР.  В той же час міністр закордонних справ Леонід Кожара вважає, що журналісти таким протестом порушили професійну етику.

Наступного дня працівники ЗМІ   прийшли до стін Кабміну висловити свою незгоду із позбавленням акредитації колег. Прем’єр зустрівся з представниками ЗМІ та пообіцяв не вживати заходів до журналістів, однак при  повторенні подібної акції гарантував позбавлення акредитації. Також він порівняв протестувальників  з Femen.

Окрім того, раніше міністрів у залі засідань уряду тимчасово відгородили від преси стрічками, по периметру яких поставили охоронців.  На зауваження журналістів про неприйнятність подібних обмежень, Азаров запропонував замінити чорні стрічки на червоні, якщо вони не подобаються працівникам ЗМІ.

Під час суботника до Дня довкілля, в якому взяв участь перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, журналістам заклеювали фотокамери на мобільних телефонах.  Після критики в ЗМІ прес- служба Арбузова вибачилася за інцидент, пояснивши його неузгодженістю під час організації заходів безпеки на суботнику.

Також непорозумінні неодноразово виникали між журналістами та адміністрацією президента. У лютому під час  прес-конференції Віктора Януковича після саміту «Україна – ЄС»  в Брюсселі журналісти не змогли поставити президенту питання про згортання демократії України. Прес-секретар президента Дарка Чепак заявила, що не вирішувала, хто з журналістів буде задавати питання, цим, з її слів, опікувалась сторона, що організовувала саміт.

У вересні минулого року під час виступу Віктора Януковича на відкритті Всесвітнього конгресу газетярів   в Києві, охорона вирвала у двох  журналісток  плакати з надписами про утиски свободи слова в Україні. Згодом в Управлінні державної охорони такі дії пояснили спробою запобігти тому, щоб журналісти не зашкодили президенту.

За місяць до цього двох журналісток — Наталю Соколенко та Тетяну Чорновіл, затримали через протест проти мовного закону. Перед резиденцією президента у Межигір'ї Чорновіл написала жовтою фарбою на асфальті «Янукович, мова – твій вирок, не підписуй». Суд, до якого доправили журналістку, не визнав інкриміноване їй правопорушення за статтею про хуліганство, та відпустив її.

Крымтого, вже два роки поспіль напередодні Дня журналіста суд забороняє працівникам ЗМІ проводити акції в селі Нові Петрівці, біля резиденції президента в Межигір'ї. Журналісти все приїжджають до Межигір’я, щоб проконтролювати виконання рішення суду.

У Верховній Раді також неодноразово відбувались інциденти  перешкоджання роботі журналістів.

Відтак, напередодні парламентських виборів акредитації до Верховної Ради хотіли позбавити двох журналістів «Української правди», які під час сесійного засідання в ложі преси розгорнули  плакат проти законопроекту про наклеп, що був прийнятий у першому читанні. Тоді апарат Верховної Ради просив Комітет з питань свободи слова розглянути питання про доцільність пропуску обох журналістів на засідання парламенту наступного скликання. В той же час голова профільного комітету Юрій Стець назвав нонсенсом позбавити журналістів акредитації через плакат. Журналісти продовжили акцію протесту проти наклепу під комітетами ВР.

Варто відзначити, що перед цим  журналісти та представники громадського руху «Чесно!» безкарно вивішували в ложі преси плакати з закликами до депутатів припинити  кнопкодавство. Відтак, плакат з написом «Не забажай картки сусіда свого, голосуй чесно!» вивісили 12 квітня.

Також 26 квітня 2012 року на вимогу парламентської більшості журналістів  декілька годин не пускали в ложу преси парламенту, який блокувала опозиція. Тодішній голова ВР Володимир Литвин пояснив це тим, що пленарні засідання не проводяться і висвітлювати в пресі нема чого.

Окрім того, у липні 2012 року журналістів, які протестували під Генеральною прокуратурою через тиск на інтернет-видання LB.ua та телеканал  ТВі  попросили на 100 метрів відійти від будівлі через повідомлення про замінування. Згодом до протестувальників вийшов представник Державної виконавчої служби та зачитав їм постанову Окружного адміністративного суду Києва про заборону масових акцій в центрі Києва до кінця літа.

 

 

Національне бюро розслідувань України

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 27-05-2013 11:02 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100