29.03.2024 00:05 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Про Януковича державні ЗМІ говорять під примусом і за темниками

Державні ЗМІ зобов’язані щодня розповідати у своїх випусках новин і програмах про соціальні ініціативи президента Віктора Януковича, а щотижня львівські журналісти державних ЗМІ ще й мають звітувати про те, як вони висвітлюють цю тему, заявляють деякі представники цих видань. Чи працюють державні ЗМІ за «темниками», чи перебувають у ручному керуванні голів обладміністрацій і їх заступників?

Працівник львівського державного радіо (чоловік попросив його не називати, бо боїться звільнення) розповів Радіо Свобода, що чиновники Львівської ОДА у ручному режимі керують державними ЗМІ, викликають на наради керівництво, визначають гостей для ефіру, а ще зобов’язують постійно висвітлювати соціальні ініціативи президента, зокрема, що пенсії виплачують вчасно і що ті зростають, що про літніх людей піклуються чиновники, і все це в ефірі звучить. «Таке покращення стало можливим відповідно до соціальних ініціатив президента», – зауважує він.

Щотижня журналістам потрібно звітувати про те, як вони висвітлюють соціальні ініціативи президента, розповіла Радіо Свобода журналіст-телевізійник, яка не розуміє доцільності такої звітності, яка лише відволікає її від програми.

Представник комітету держтелерадіо Сергій Абрамов пояснив, що державні ЗМІ зобов’язані звітувати перед комітетом про програми держзамовлення, але окремої звітності про висвітлення соціальних ініціатив президента не вимагається.

«Державні ЗМІ подають звіт про всі програми, всіх жанрів, які оплачуються з державного бюджету. А соціальні ініціативи президента можуть бути темою суспільної програми, але звіт подається загальний», – наголосив чиновник.

Виглядає на те, що звітність про соціальні ініціативи президента – це все ж таки вигадка посадовців обладміністрації. Відтак державні ЗМІ, і не лише на Львівщині, виступають у ролі генераторів цих президентських ініціатив, а влада повернулась до радянських методів управління?

У Львівській організації Національної спілки журналістів чули від журналістів про негласну вказівку ОДА висвітлювати соціальні ініціативи президента, про що говорить заступник голови осередку Андрій Болкун.

«У нас усі новини у державних ЗМІ розпочинаються з так званого «білого дому», що є центром подій в області. Державне телебачення і радіо має наглядову раду, але, на жаль, ми не маємо прикладу, що журналісти державного ЗМІ говорять про те, що влада чинить на них тиск. Хоча відомо, що державне телебачення і радіо – це ще один департамент інформації ОДА», – каже Андрій Болкун.

Самі ж журналісти пояснювали Радіо Свобода, що бояться говорити відкрито, бо їм доведеться звільнитись з роботи.

На думку медіаекспертів, створення суспільного телебачення убезпечить ЗМІ від ручного керування з боку влади. Водночас державні ЗМІ можуть приватизувати дрібні олігархи на місцях, що є небезпечним.

10 жовтня 2013 року парламентарі розглядатимуть у другому читанні проект закону про роздержавлення ЗМІ.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 8-10-2013 10:02 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100