29.03.2024 16:10 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Правосуддя по-старому. Суддів народ не обиратиме, диктатор Порошенко їх сам призначить. Закон

Верховна Рада України ухвалила закон «Про забезпечення права на справедливий суд» (№1656).

За дане рішення у четвер 12 лютого 2015 року проголосувало 251 із 354 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

На засіданні парламенту навіть не обговорювався текст законопроекту. Було оголошено, що він ухвалюється в редакції, запропонованій профільним комітетом.

Відповідно до тексту законопроекту до другого читання, які розміщено на сайті парламенту, передбачено порядок обрання суддів. Зокрема, кандидат має бути не молодшим 25 років, мати вищу освіту і стаж роботи в галузі права не менше як 3 роки, проживати в Україні не менше як 10 років і володіти державною мовою. Це йдеться про суддів суду загальної юрисдикції.

Відповідно до законопроекту, призначення на посаду судді здійснюється президентом України на підставі та в межах подання Вищої ради юстиції без перевірки додержання встановлених цим законом вимог до кандидатів на посаду судді та порядку проведення добору кандидатів на посаду судді.

Президент України видає указ про призначення судді не пізніше 30 днів із дня отримання відповідного подання Вищої ради юстиції.

Відповідно до порядку обрання на посаду судді безстроково за його заявою має бути рекомендований Вищою кваліфікаційною комісією суддів України для обрання його Верховною Радою України на посаду судді безстроково, якщо відсутні визначені законом обставини, що перешкоджають цьому.

Відповідно до закону, Вища кваліфікаційна комісія суддів України формується на основі політичної нейтральності. У разі необхідності обрання нового члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів з'їздом суддів або з'їздом адвокатів, або з'їздом представників юридичних вищих вишів та наукових установ, орган, який скликає з'їзд не пізніше ніж за 40 днів, повідомляє секретаріат комісії про дату та місце проведення з`їзду.

Комісія діє у складі двох палат – кваліфікаційної та дисциплінарної. До складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів обираються 14 членів, з яких, зокрема, з'їздом суддів по 4 члени дисциплінарної і кваліфікаційної палат, з'їздом представників юридичних вишів та наукових установ – по одному члену палат, з'їздом адвокатів – по одному члену палат, уповноваженим ВР з прав людини – один член дисциплінарної палати з числа осіб, які не є суддями. Головою Державної судової адміністрації України – один член Кваліфікаційної палати з числа осіб, які не є суддями.

Нагадаємо, 13 січня парламентом за основу було підтримано два законопроекти щодо судової реформи: про забезпечення права на справедливий суд №1656 (президентський) та про внесення змін до закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо удосконалення засад організації та функціонування судової влади відповідно до європейських стандартів (1497) авторства низки депутатів. 4 лютого Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя утворив робочу групу для напрацювання єдиного законопроекту щодо судової реформи.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 12-02-2015 22:59 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100