28.03.2024 21:34 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Геть окупантів, — активісти заблокували роботу російської компанії «Мегаполіс» у 6 містах України. Подробиці

Розпочалася громадська блокада складів компанії «Мегаполіс», яка належить російському олігарху Ігорю Кесаєву та родині Віктора Януковича. Акція триватиме три доби і проводиться в Києві, Ковелі, Луцьку, Рівному, Львові та Тернополі.

Мета акції — привернути увагу влади до того, що на українському ринку дистрибуції тютюнових виробів працює російський монополіст, власник якого є водночас президентом фонду ветеранів ФСБ і власником російського збройного заводу ім. Дегтярьова, — заявив один з ініціаторів акції, народний депутат Андрій Левус. — Окупаціним бізнесом в Україні керує смотрящий Януковича Кауфман. Організаторами акції виступають різні патріотичні громадські організації, серед яких регіональні спілки ветеранів АТО. Ми вимагаємо внесення компанії «Мегаполіс» до санкційного списку РНБО та адекватних рішень Антимонопольного комітету, який зобовязаний боротись проти монополістів, а не покривати їх".

За інформацією нардепа Сергія Висоцького, компанія «Мегаполіс — Україна» була заснована російською компанією «Мегаполіс» і сім'єю Януковича. «За часів минулої влади стала монополістом з дистрибуції сигарет в Україні. За нашими даними поділили компанію 50 на 50», — стверджує він.

На українському ринку тютюнової індустрії 96% займають 4 компанії-виробника: ВАТ «Прилуки», ПАТ «Джей Тi Iнтернешнл Україна», ПрАТ «Iмперiал Тобакко продакшн Україна» та ПрАТ «Фiлiп Моррiс Україна». Всі вони постачають свою продукцію виключно компанії «Мегаполіс».

У Росії «Мегаполіс» контролює близько 70% оптового ринку тютюнових виробів, володіючи торговою мережею з більш ніж 250 регіональних представництв.

Російський олігарх Ігор Кесаєв є главою благодійного фонду «Моноліт», завданням якого є «підтримка економічних, медичних, соціальних і культурних потреб гостронужденних співробітників ФСБ Росії, в тому числі звільнених у запас та членів їх сімей». Також він є власником російського заводу імені Дегтярьова. Це підприємство виготовляє стрілецьку зброю, боєзаряди для ПЗРК і ПТРК, його продукція активно використовується окупантами на Донбасі. Ще одне підприємство Кесаєва – «Ковровский механічний завод» – виготовляє газові центрифуги – основне обладнання для збагачення урану, тобто  компонента для виробництва ядерної зброї РФ.

Кесаєв з самого початку своєї бізнес-кар’єри діяв у зв’язці зі спецслужбами РФ – з того часу, коли на початку 1990-х увійшов в пул російських бізнесменів, які отримали право безмитно імпортувати в РФ тютюнові та алкогольні вироби нібито для фінансування потреб Російської православної церкви та громадських об’єднань допомоги співробітникам і ветеранам спецслужб і правоохоронних органів РФ. Серед покровителів Ігоря Кесаєва – колишні голова ФСБ РФ Микола Патрушев та заступник голови ФСБ Володимир Анісімов.

«Після втечі Януковича і початку війни статус компанії не змінився, — заявляє Сергій Висоцький. — З української сторони в її акціонерний капітал увійшов один з регіональних смотрящих „Сім'ї“ Борис Кауфман. Свого часу він був підрядником братів Клименків в Одеській області. Великі зв'язку Кауфмана і набутий при Януковичі капітал дозволяють йому „вирішувати питання“ в багатьох кабінетах, у тому числі і прикривати своїх московських друзів, таких як Кесаєв. Агресія Росія проти України не заважає Кауфману постійно мотатися в Москву. Любить людина Третьяковку, що поробиш».

Борис Кауфман — одеський бізнесмен, за часів Януковича «кришував» аеропорти Бориспіль, Одеса і Сімферополь. Партнер глави адміністрації президента Порошенка Бориса Ложкіна, має також тісні стосунки із самим Петром Порошенком. Ще один партнер Кауфмана Олександр Грановський найближчим часом може стати заступником Ложкіна в АП з правових питань.

Кауфман та Грановський є спонсорами очільника Одеської ОДА Михаїла Саакашвілі.

Сергій Висоцький розповідає, що близько півівроку активісти йшли за процедурою: писали листи і звернення в різні інстанції, зокрема, в Антимонопольний комітет. «Однак все почало буксувати. Зі зрозумілих причин. Тому, поки активісти блокують компанію, ми проведемо політичні консультації і постараємося щоб питання очищення України від ФСБешного бізнесу повернувся в процедурне поле. Акція поки носитиме попереджувальний характер. І я сподіваюся, що суспільний запит на боротьбу з економічною окупацією буде задоволений», — зазначив нардеп.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 12-01-2016 18:43 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100