26.04.2024 09:27 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Депутат Київради Алла Шлапак вважає незаконним рішення Київради про заборону продажу пива та цигарок у МАФах. Інтерв’ю

Shlapak Alla2Лави безробітних  у столиці можуть поповнитись. Незаконне рішення Київради про заборону торгівлі в кіосках алкогольними, слабоалкогольними напоями, пивом і тютюновими виробами з першого квітня вступає в силу. Щоб зберегти роботу та врятувати бізнес, підприємці і робітники збирають мітинги та йдуть до суду.  На їхню думку постанова не законна і без роботи може залишити тисячі людей.  Три місяці на адаптацію і на вітрині лише вода, соки та печиво. На початку квітня з кіосків зникнуть пиво та сигарети. Відповідне рішення Київради набуває чинності в День сміху. Та власникам кіосків і їх працівникам не до жартів. Якщо зняти з прилавків алкоголь і цигарки, бізнес стане збитковим і його доведеться закрити. Підприємці таке рішення збираються оскаржити у суді, адже  постановою Кабінету Міністрів затверджено заборону продажу алкоголю та тютюну у малих архітектурних спорудах під час масових заходів. Крім того, постанова дозволяє продавати алкоголь в торговельних приміщеннях площею від 20 квадратних метрів. У рішенні ж Київради мова йде про мінімальну площу в 40 квадратів. У мерії прагнули не такого результату. Депутат київради Алла Шлапак пропонувала інші зміни.  На її думку, щоб зменшити алкогольну та тютюнову залежність серед жителів столиці таких дій замало. На ситуацію має власний погляд і права підприємців збирається відстоювати.
 

У Києві наростають акції протестів  підприємців, які  виступають проти  рішення Київради щодо заборони продажу  цигарок і алкоголю в МАФах. Прокоментуйте будь-ласка ситуацію.

З першого квітня вступає в дію рішення, яким заборонено торгівлю алкоголем  та тютюном в малих архітектурних  формах, тобто кіосках. Коли таке рішення  виносилося я неодноразово говорила, що це рішення є політичним, популістським і немає ніякого підгрунтя. По перше воно протирічить законодавству України. І по друге – воно не вирішує головну проблему – воно не сприяє покращенню здоров’я населення. Навіть в тих районах столиці, де небагато МАФів, діти все одно мають доступ до спиртного і цигарок через великі супермаркети. А в тих районах столиці, де супермаркетів не так багато, мафи є основою, де можна купити молоко, хліб та інші продукти харчування. Там продають і алкоголь, і тютюн, але проводити контроль з продажу неповнолітнім забороненого товару повинна Київрада, це їхній обов’язок. Зараз я готова вислухати підприємців, їхні пропозиції та зауваження. Адже важливо забезпечити процвітання їхнього бізнесу, а головне – не нашкодити їхнім клієнтам.

Ви  пропонували  інші шляхи? Розкажіть  будь-ласка.

Мною, як головою постійної комісії з  питань охорони здоров’я було підготовлено проект-рішення заборонити торгівлю спиртним та тютюном в нічний час в усіх торгових точках. Я прагнула довести думку, що не можна ділити бізнес на «Великий» і «малий», на «білий» «чорний». Це рішення не вирішить жодних проблем. Потрібно заборонити будь-яку рекламу алкоголю і цигарок. Потрібно для всіх та створити відповідні і однакові умови праці. На привеликий жаль мій проект-рішення не був підтриманий і прийняли альтернативу заборонити продаж алкогольних та тютюнових виробів лише в малих архітектурних формах.

Чи має Київрада статистику зайнятості киян у сфері торгівлі в МАФах?

Мабуть є така інформація, але мені вона не відома (за неофіційними даними близько 200тис. робітників, що працюють обслуговують Мафи.)

Що, на Вашу думку, обере  людина прийшовши  в супермаркет: пиво чи щось міцніше?

Я категорично  проти пива. Я вважаю, що для того, щоб у людини не виникало спокуси, по перше: пиво повинно бути визнано слабоалкогольним напоєм, і всі вимого до алкогольних і слабоалкогольних напоїв повинно поширюватись  і на нього. Якщо заборонити в МАФах, а продавати в магазинах – це не вирішить питання вживання алкоголю серед населення. Той, хто хоче випити, знайде, де купити.

Як  депутат, Ви збираєтесь ініціювати зміну цього рішення, що може загрожувати  масовому безробіттю?

Вважаю, що влада може і повинна створити відповідні умови для підприємців для торгівлі продуктами харчування, бо заборонити можна все. Треба цивілізовано вирішувати цю проблему.  І тридцять першого березня ми будемо заслуховувати звіт голови адміністрації – Олександра Попова і я б дуже хотіла почути його думку і позицію в сесійній залі. Я дуже сподіваюсь, що наш проект рішення, який ми передали підприємцям, допоможе їм визначити свою точку зору, щоб це була позиція громадськості і я готова ініціювати, лобіювати і підтримувати розумні речі.

 

Спілкувалася Яна Курченко, для sprotiv.org

 

Читайте також:

31 марта тысячи предпринимателей возьмут в осаду Киевсовет

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 30-03-2011 22:20 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100