28.03.2024 20:08 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Режим Януковича збирає інформацію про громадян радянськими методами

KGB-Yanuk1У Харківській правозахисній групі застерігають, що влада намагається впровадити в життя радянську практику збору інформації про громадське життя.

«Про призначення відповідальних за надання інформації» — так називається наказ керівництва одного з районів Києва, скерований до всіх закладів освіти. Як сказано в документі, на виконання доручення мера Києва щодо посилення уваги керівництва Адміністрації президента України до інформації, яка стосується міської влади, а також для підвищення якості інформаційно-аналітичних матеріалів відтепер педагогам слід оперативно інформувати про будь-які громадські заходи, з приміткою кого саме.

Цей наказ педагоги передали Харківській правозахисній групі. «Думаю, що разом з відомою історією про прихід працівника СБУ до ректора Українського католицького університету з вимогою підписати листа, не залишаючи копії про ознайомлення з ним, а тоді багато ректорів такий лист підписали, – це доволі тривожний сигнал того, що держава встановлює механізм стеження за громадським життям, що є абсолютно неприйнятним» — прокоментував Deutsche Welle наміри властей правозахисник Євген Захаров.

На думку співголови Харківської правозахисної групи, за такими розпорядженнями про інформування можуть слідувати й заборони: «Сама практика такого збору інформації дуже нагадує практику радянських часів. Це, фактично, відтворення старих рудиментів, що не може не насторожувати й не хвилювати». На переконання правозахисника, для громадського життя головне – це вільний дискурс, можливість вільно висловлювати свої погляди і своє ставлення до того, що відбувається.

Це стосується також вільних зібрань для висловлювання своїх думок і протестів. «Тобто тут заторкнуті всі фундаментальні свободи: свобода слова, свобода інформації, свобода мирних зібрань, свобода поглядів – все це, фактично, обмежується. І ніяк не можна сказати, що це обмеження є обґрунтованим і пропорційним», — каже співголова ХПГ.

За його словами, для того, щоб протидіяти таким речам, потрібна громадська активність. Як приклад, він наводить акцію молодіжних організацій щодо недопущення катувань у міліції, пов’язану із загибеллю студента в Шевченківському райвідділі МВС. Ця акція пройшла у 18 містах і мала певний резонанс, підкреслює Євген Захаров: «Ідеться саме про таке: щоб люди були громадянами, висловлювали своє ставлення, нічого не боялися. І якщо це буде так, то хай збирають про це інформацію, якщо їм це потрібно».

 

Ольга Веснянка, Німецька хвиля

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 11-06-2010 10:32 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100